Eolische Eilanden

 

De Eolische Eilanden archipel in Italië is een groep van twaalf eilanden in de Tyrreense Zee en liggen ten noorden van Sicilië en ten westen van de regio Calabrië.

De Eolische Eilanden archipel of de Isole Eolie is in zijn geheel een werelderfgoed. De eilanden zijn volgens geologen een unieke weergave van doorlopende vulkanische activiteit en van de opbouw en de vernietiging van vulkanische eilanden.

 

Naamgeving Aeolus

 

De Eolische Eilanden zijn genoemd naar de Griekse god van de wind Aeolus of Aiolos. Aeolus was in de Griekse mythologie een zoon van Poseidon en aangesteld als bewaarder van de winden, volgens een legende stichtte hij Lipari. In de Odyssee van Homerus liet Aeolus een gunstige westenwind waaien zodat Odysseus sneller naar huis, het Griekse eiland Ithaka, kon varen. Hij gaf Odysseus ook een zak van koeienhuid met ongunstige winden, deze moest gesloten blijven, kort voor het bereiken van Ithaka werd de zak door de nieuwsgierige bemanning toch geopend, de winden ontsnapten en het schip dreef terug naar de Eolische Eilanden.

 

De Eolische Eilanden

 

De twaalf Eolische Eilanden zijn de zeven grotere en bewoonde eilanden: Lipari, Salina, Vulcano, Stromboli, Filicudi, Alicudi en Panarea en de vijf kleine onbewoonde eilandjes: Basiluzzo, Dattilo, Lisca Nera, Bottaro en Lisca Bianca.

 

Lipari is het grootste eiland van de Eolische Eilanden en heeft een oppervlakte van ruim 37 vierkante kilometer. Het eiland heeft ruim 11.000 inwoners en de belangrijkste stad heet eveneens Lipari, andere dorpen op het eiland zijn Pianoconte, Quattropani, Acquacalda en Canneto. Bezienswaardigheden op het eiland Lipari zijn onder andere de witte puimsteen hellingen, de kasteelheuvel met het kasteel en de stadsmuren in de stad Lipari. Het archeologisch museum in het kasteel en de San Bartolomeo kerk gewijd aan de beschermheilige van de Eolische Eilanden.

 

Salina heeft een oppervlakte van 26,8 vierkante kilometer, het is het tweede grootste eiland in de archipel en eveneens van vulkanische oorsprong. Er liggen zes vulkanen op Salina, de twee grootste zijn de Monte Fossa delle Felci met een hoogte van 962 meter en de Monte dei Porri met een hoogte van 860 meter. Salina is een groen eiland waar veel verschillende plantensoorten voorkomen, verder worden er olijven, druiven en kappertjes verbouwd. Van de druif Malvasia di Lipari wordt de zoete witte Italiaanse wijn Malvasia delle Lipari geproduceerd. De belangrijkste dorpen zijn Santa Marina Salina, Malfa en Leni, bezienswaardigheden zijn verder het zoutmeer Lingua, Romeinse graven op de hellingen van de Fossa en het heiligdom van Madonna del Terzito.

 

 

Vulcano heeft een oppervlakte van 21,2 vierkante kilometer, het eiland is genoemd naar de Romeinse vuurgod Vulcanus en ons woord voor vulkaan is uit de naam van het eiland ontstaan. De stadjes op het eiland zijn Vulcano Porte, Vulcano Piano en Vulcanello. Op het eiland liggen een aantal vulkanische centra met als laatst actieve centrum Gran Cratere aan de bovenkant van de Fossa kegel.

 

Stromboli heeft een oppervlakte van 12,6 vierkante kilometer en een hoogte van 926 meter, de diepte van het eiland is circa drie kilometer. De twee steden op het eiland zijn Stromboli en Ginostra, het vulkaaneiland heeft circa 600 inwoners. De Stromboli is de meest actieve vulkaan van Europa. De top van de vulkaan heeft drie actieve kraters en voortdurend vinden er kleine erupties plaats waarbij lava brokken omhoog schieten en weer terug vallen in de krater of in zee. Vooral in het donker is het fascinerend om het gloeiende gesteente dat wordt uitgestoten te zien.

 

Filicudi heeft een oppervlakte van 9,5 vierkante kilometer, het hoogste punt van het eiland is de Monte Fossa Felci met een hoogte van 774 meter. Op Filicudi zijn drie niet-actieve vulkanen en een paar dorpen, het grootste deel van het eiland is een natuurgebied met veel planten, vogels en grotten.

 

Alicudi heeft een oppervlakte van 5,2 vierkante kilometer en is het meeste westelijke eiland van de Eolische Eilanden. Het hoogste punt van het eiland is de stratovulkaan Filo dell’Arpa met een hoogte van 675 meter. Het eiland heeft circa 120 inwoners en op Alicudi worden kappertjes, vijgen, druiven en amandelen verbouwd.

 

Panarea heeft een oppervlakte van 3,4 vierkante kilometer en is het kleinste eiland van de Eolische Eilanden in Italië. Het hoogste punt op Panarea is de Punta del Corvo met een hoogte van 421 meter. Panarea heeft circa 280 inwoners, er zijn warmwaterbronnen, er zwemmen regelmatig dolfijnen en er kan gedoken worden naar een scheepswrak.

 

De Eolische Eilanden kunnen bezocht worden vanaf het eiland Sicilië of vanuit de regio Calabrië met een excursie of rondvaart vanuit een van de havens.