Ferentillo

 

Ferentillo ligt in de provincie Terni in het zuiden van de regio Umbrië in Italië, 12 kilometer ten noordoosten van de stad Terni en 25 kilometer ten zuiden van Spoleto. Ferentillo is een gemeente in de Valnerina; de vallei van de Nera rivier met de twee dorpen Matterella en Precetto, de abdij van San Pietro in Valle en het kasteel Umbriano. In de Valnerina daalt de Nera rivier door de kloof naar de waterval Marmore en naar de waterkrachtcentrale. Ferentillo ligt aan het begin van de vallei en de waterval ligt aan het einde van vallei, het hele gebied ligt in het beschermde landschap Parco fluviale del Nera of het rivierpark Nera.

 

 

Tussen de twee dorpen Matterella en Precetto stroomt de Nera rivier. In het jaar 740 koloniseerde de koning Liutprando van de Longobarden deze onbewoonde gebieden en stichtte de nieuwe stad Ferentillo.

 

 

Het gebied staat bekend om de hoogteverschillen, de rotsen en de bossen, het is ook een klimgebied met klimroutes van 15 tot 120 meter.

 

Informatie over klimmen en wandelen in het natuurgebied is te krijgen in het toeristen informatiecentrum in de stad Terni. Er zijn het hele jaar door veel soorten rondleidingen of excursies met gids: van een bezoek aan de waterval, klimmen, wandelen tot een survival weekend of zelfs het bouwen van een iglo in de winter.

 

De twee belangrijkste forten in de regio zijn gebouwd in de elfde eeuw op de heuvels boven het dorp Precetto en bij Umbriano, het fort van Umbriano was vooral gebouwd om de abdij van San Pietro in Valle te beschermen.

 

Bezienswaardigheden in Matterella zijn verder onder andere de kerk van Santa Maria met fresco’s en het middeleeuwse kasteel.

In Precetto ligt de kerk van Santo Stefano, een kerk met twee verdiepingen gebouwd tussen de veertiende en de zestiende eeuw.

In de kerk is het Mummies museum gevestigd, de mummies zijn afkomstig uit de crypte van de oude kerk.

 

Abdij van San Pietro in Valle

 

De abdij van San Pietro in Valle is een klooster gebouwd in de achtste eeuw in romaanse stijl. Het klooster heeft een mooie ligging in de bossen van de vallei van de Nera rivier op een hoogte van 370 meter.

De abdij van San Pietro in Valle is nu privébezit en werd gerenoveerd aan het begin van de twinstigste eeuw en is nu in gebruik als hotel.

 

De kerk is nog wel eigendom van de katholieke kerk en de kerk en het kloosterhotel zijn te bezichtigen. In de kerk zijn veel fresco’s te zien van de Umbrische school uit de middeleeuwse en de renaissance periode, er is ook een hoofdaltaar in reliëf en er zijn een aantal sarcofagen.

 

In de heuvels van Ferentillo liggen kleinschalige hotels, appartementen of een Casa rural, de streek is een mooie uitvalsbasis om de groene vallei van de Nera rivier en de waterval Marmare te ontdekken. Het natuurgebied ligt op korte afstand van de plaatsen Terni, Spoleto en Norcia en vanuit deze plaatsen zijn er georganiseerde excusies.