Florence

 

Florence Italie

De stad Florence ligt in de gelijknamige provincie Florence of Firenze in de regio Toscane en in het noordoosten van Italië. De stad ligt aan de rivier Arno en wordt gezien als een van de belangrijkste renaissance steden van het hele land. Er zijn veel bezienswaardigheden in het oude centrum maar ook in de omliggende wijken. De stad is het beste te verkennen met een lokale gids. Het historisch centrum van Florence is een werelderfgoed monument.

 

 

Bezienswaardigheden Florence

 

Ponte Vecchio

De beroemde Ponte Vecchio, de oude brug, ligt over de Arno rivier en is bekend vanwege de Vasari Corridor. De Vasari Corridor is een overdekte passage tussen het Palazzo Vecchio, het Ufuzzi en het Palazzo Pitti met de Boboli tuinen aangelegd voor de familie Medici. Op de brug zijn winkeltjes en rondom de brug staan woontorens.

 

Het Palazzo Vecchio, het oude paleis, is gebouwd tussen 1299 en 1314. Het stadhuis werd en is nog steeds het belangrijkste regeringsgebouw van de provincie. Het paleis is nu ook een museum met veel fresco’s van onder andere Botticelli en het dodenmasker van Dante.

 

 

Naast het paleis ligt het Uffizi, een voormalig regeringsgebouw maar nu een belangrijk kunstmuseum met werken van onder andere Leonardo da Vinci en Michelangelo. De gebouwen liggen aan het plein Piazza della Signoria, op het plein staat de Neptunus fontein, een ruiterstandbeeld van Cosimo I de’Medici en de Loggia dei Lanzi, een overdekte beeldengalerij. Andere gebouwen die aan het Piazza della Signoria liggen zijn het Palazzo Uguccioni en het Palazzo delle Assicurazioni.

 

De Piazzale Michelangelo is een plein met mooi uitzicht op onder andere de stadsmuren van Florence, de Arno rivier met de bruggen, de kerk Santa Croce, het Palazzo Bargello en op de Kathedraal van Florence. Het Piazzale is ontworpen door Giuseppe Poggi en aangelegd in 1865. Er is een restaurant en op het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo met een replica standbeeld van David, een van Michelangelo’s bekendste beeldhouwwerken. Op de sokkel van het David standbeeld liggen nog vier replica beelden, ze symboliseren het Ochtendlicht, de Dag, de Avondschemering en de Nacht.

 

De Kathedraal van Florence of de Basilica di Santa Maria del Fiore, ook vaak Duomo (de Dom) genoemd, staat midden in het historisch centrum van Florence.

De kathedraal is in Italiaanse renaissance stijl gebouwd tussen 1296 en 1472 en heeft een hoogte van 90 meter. Naast de Duomo staat de Giotto’s klokkentoren (campanile) met een hoogte van 85 meter en twaalf klokken. Bij de kathedraal staat het Baptisterium San Giovanni, een vrijstaande doopkapel met bijzondere bronzen deuren. Op de deuren zijn bronzen panelen te zien met reliëfs van Bijbelse gebeurtenissen. Michelangelo noemde ze de Paradijsdeuren (Porta del Paradiso). De kathedraal en de doopkapel zijn van binnen te bezichtigen en er zijn veel indrukwekkende fresco’s en mozaïeken te zien.

 

 

De Santa Croce of de Basilica di Santa Croce, Kerk van het Heilig Kruis wordt gezien als een van de mooiste gotische basilieken van Italië. De kerk is gebouwd tussen 1294 en 1385, in de kerk zijn veel graftomben en kunstschatten te zien zoals een crucifix van Donatello, fresco’s van Giotto en fresco’s over het leven van Franciscus de Assisi.

 

De San Miniato al Monte wordt wel een van de mooiste kerken van Italië genoemd. De kerk ligt op een van de hoogste punten van de stad Florence, boven de Piazzale Michelangelo. San Miniato al Monte werd in 1015 gebouwd boven het graf van de Minias, een rijke Armeense koopman. De marmeren gevel van de kerk is rond 1090 gebouwd en heeft een mooi geometrisch patroon in romaanse stijl. De kerk is van binnen te bezichtigen, op de vloer liggen mooie mozaïeken en er zijn een aantal fresco’s. Bij de kerk werd later een klooster en een versterkt paleis gebouwd, rondom het complex liggen vestingmuren. Andere bezienswaardigheden zijn onder andere het Piazza della Liberta met de triomfboog, de Tempio Maggiore of de Grote Synagoge van Florence, verschillende kerken en musea en de botanische tuin Giardino dei Simplici met veel oude bomen en enkele fonteinen. De Boboli-tuinen liggen achter het Palazzo Pitti en maken deel uit van het werelderfgoed de Medici villa’s en tuinen in Toscane. Er is een prima keus in hotels of een B&B van eenvoudig tot luxe.