Formia

 

Formia ligt in de provincie Latina in het zuiden van de regio Lazio in Italië, 160 kilometer ten zuidoosten van Rome en 90 kilometer ten noordwesten van Napels aan de Golf van Gaeta, deel van de Tyrreense Zee. Formia is al sinds de oudheid een belangrijke havenplaats met een beschutte ligging tussen de landtong Gaeta en de Monte Altino. In de Romeinse tijd was het ook al een populaire toeristische bestemming vanwege de goede stranden en de beschutte ligging, er werden landhuizen of villa’s gebouwd zoals het huis van filosoof Cicero.

 

Bezienswaardigheden Formia

 

Rond de stad stonden vroeger stadsmuren met torens, de torens die nu nog te zien zijn is de Castellone of het kasteel en de Caetani toren bij het oude fort met de toegangspoort Porta degli Spagnol, ook wel de klokkentoren genoemd. De Castellone is een opvallende achthoekige toren en de klokkentoren heeft een mooie klok van majolica keramiek. In het oude centrum is een Romeinse cisterne te zien; de vroegere ondergrondse wateropslagplaats. De kerk van Sant’Erasmo is gebouwd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw in renaissance stijl en heeft een mooi interieur.

 

 

Het nationaal archeologisch museum van Formia is gevestigd in een oud palazzo en ligt aan het Piazza Vittoria plein, het museum is elke dag geopend en er zijn veel voorwerpen te zien uit de Romeinse villa’s die hier vroeger in de omgeving stonden. De Tombe van Cicero is een monumentaal mausoleum met het graf van de staatsman en filosoof Cicero, de tombe ligt in de omgeving van de voormalige villa van Cicero.

In de omgeving liggen verder nog de oude Romeinse restanten van een aquaduct, een amfitheater, een waterbron en verschillende villa’s.

 

Formia is een levendige stad met de haven, een oud centrum en goede zandstranden langs de kust, de bekendste stranden zijn Serapo en Vindicio. Het zijn lange zandstranden met een beschutte ligging en faciliteiten zoals ligbedden, parasols, strandbars en watersport. Een gedeelte van de kustlijn van Formia ligt in het regionale park Riviera di Ulisse en langs deze kustlijn liggen indrukwekkende kliffen, een aantal grotten, archeologische restanten van bronnen, villa’s en mooie stranden. Het nationale park Circeo ligt ten westen en de abdij van Montecassino ligt ten noordoosten van de stad.

 

In de heuvels achter de stad ligt het natuurpark Monti Aurunci en vanuit de haven van Formia is er een veerboot verbinding naar de Pontijnse eilanden Ponza en Ventotene. In Formia en omgeving aan het strand is er een ruime keus in hotels, appartementen of een B&B in het centrum, aan de kust of in de heuvels met uitzicht op de Golf van Gaeta.