Frascati

 

Frascati ligt 20 kilometer ten zuidoosten van Rome in het regionale park Castelli Romani en in de Albaanse heuvels in de Italiaanse regio Lazio. Frascati ligt op een hoogte van 326 meter, het stadje is bereikbaar via de Romeinse weg Via Tuscolana en op korte afstand ligt het historische Tusculum. Frascati is al sinds de oudheid een van de stadjes waar vooral veel luxe villa’s werden gebouwd als zomerverblijf voor welgestelde Romeinen.

Frascati ligt in een mooi groen landschap en produceert een eigen wijn, de witte wijn Frascati Bianco is een DOC-wijn en de wijnvelden liggen op de omliggende vulkanische hellingen. Er is een treinstation met een snelle verbinding naar de stad Rome.

 

Bezienswaardigheden Frascati

 

De kathedraal van Frascati of de kathedraal van San Pietro Apostolo is gebouwd tussen 1599 en 1636 in neorenaissancestijl maar met een gevel van barok. De kathedraal van San Pietro ligt in het historische centrum van Frascati en aan het gelijknamige plein Piazza San Pietro. De kerk heeft twee klokkentorens en een wat sober interieur. Andere bezienswaardige kerken zijn de kerk van de Gesu, de oude kathedraal van Santa Maria in Vivario en het heiligdom van de Capocroce.

 

De bekendste bezienswaardigheden van de stad zijn de twaalf Tuscolaanse villa’s; genoemd naar de heuvel. Deze villa’s werden vanaf de zestiende eeuw gebouwd door pausen, kardinalen en Romeinse edelen vooral als zomerresidentie maar ook als statussymbool van de Romeinse aristocratie.

 

 

Twaalf villa’s zijn goed bewaard gebleven of in oorspronkelijk staat gerestaureerd na de Tweede Wereldoorlog. De twaalf villa’s van Frascati zijn: Villa Parisi, Villa Falconieri, Villa Grazioli, Villa Lancellotti, Villa Muti, Villa Rufinella of Tuscolana, Villa Sora, Villa Torlonia, Villa Vecchia, Villa Mondragone, Villa Sciarra en Villa Aldobrandini. Een aantal van deze villa’s zijn open voor bezichtiging en er is een rondleiding met een gids om alle villa’s en de tuinen die openbaar toegankelijk zijn te bezichtigen. De villa’s hebben een mooie ligging in meestal vrij grote tuinen en in veel van de tuinen zijn monumentale fonteinen gebouwd. Bezienswaardigheden in de villa’s zijn de verzamelingen kunstvoorwerpen en fresco’s en de verschillende ingerichte kamers.

 

Het Aldobrandini Museum is een archeologisch museum met onder andere voorwerpen uit het oude en nabij gelegen Tusculum en villa’s nagebouwd op schaal van de oude Romeinse stad.

 

Frascati heeft een mooie ligging in de heuvels, bij de meren en op korte afstand van Rome. Er is een ruime keus in hotels, een B&B of verblijf in een van de villa’s op de heuvel met mooi uitzicht op de omgeving.

 

Vanuit het stadje kunnen gemakkelijk de andere dorpen en steden en de twee kratermeren Nemi en Albano in het regionale natuurpark Castelli Romani worden bezocht.