Frosolone

 

Frosolone ligt in de regio Molise in Italië, 30 kilometer ten oosten van de stad Isernia en 30 kilometer ten westen van de stad Campobasso. Frosolone is een klein stadje met een mooie ligging op een hoogte van 894 meter en met de Bandiera arancione; een landelijk Italiaans keurmerk van de Italiaanse touringclub voor gastvrijheid en toerisme in landelijke gebieden. Frosolone heeft nu circa 3100 inwoners, net als veel stadjes in deze regio is er veel emigratie geweest om verschillende redenen.

 

In de achttiende eeuw stond het stadje nog bekend om de productie van scharen en messen en in de negentiende eeuw was het een van de meest bevolkte centra van de regio. Frosolone werd, net als veel andere steden in de regio Molise, zwaar getroffen door een ernstige mijnramp in de Verenigde Staten op 6 december 1907 in Monongah, West Virginia; verschillende slachtoffers van de mijnramp waren emigranten uit Frosolone. Na de Tweede Wereldoorlog verhuisden wederom veel jongeren, vooral om in de industrie rondom Rome te gaan werken. Veel van deze bewoners keren echter wel regelmatig terug naar hun familie en dragen bij aan het welzijn van het dorp.

 

Het keurmerk van de Italiaanse touringclub zorgt voor wat meer bekendheid van het stadje, voor de lokale ambachten en de omgeving. Het dorp is ook lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en toeristen zijn meer dan welkom om het stadje en de omgeving te leren kennen.

 

Bezienswaardigheden in Frosolone zijn onder andere het Palazzo baronale, oorspronkelijk een middeleeuws kasteel en later in gebruik genomen als paleis met een loggia uit de zestiende eeuw en vier grote bogen.

Bezienswaardige kerken zijn de Madre di Santa Maria Assunta oorspronkelijk uit 1309 maar later na een aardbeving gerestaureerd met een fraai barok interieur.

De kerk San Nicola heeft een renaissance bouwstijl en de kerk van San Pietro heeft een opvallende marmeren gevel en in het interieur zijn standbeelden en fresco’s.

 

De gemeente maakt gebruik van windenergie en kenmerkende producten voor de streek zijn de kaassoorten caciocavallo, scamorza en pecorino. In de omgeving worden truffels opgegraven en die worden verwerkt in lokale gerechten. Het regionale ambacht met de productie van scharen en messen is nog steeds belangrijk en elk jaar in de maand augustus is er in Frosolone een nationale tentoonstelling van scharen en messen.

 

Er zijn goede restaurants met lokale gerechten, leuke winkeltjes, landelijk gelegen hotels en B&B’s, een gastvrije bevolking en veel informatie over wandelroutes, ruiterpaden en bezienswaardigheden in de omgeving.