Gallipoli

 

Gallipoli in Italië ligt in de regio Apulië op het schiereiland Salento, 40 kilometer ten zuidwesten van de stad Lecce. De stad heeft een mooie ligging aan de westkust van Salento en aan de Ionische Zee.

 

Gallipoli bestaat uit twee gedeeltes; de oude stad en de nieuwe stad, de oude stad ligt op een rotsachtig eiland en is verbonden met een oude brug aan het vasteland. De stad is opgericht door Grieken en de naam is afgeleid van het Griekse Kallipolis met als betekenis mooie stad.

 

Bezienswaardigheden Gallipoli

 

De stadsmuren van Gallipoli werden gebouwd vanaf de veertiende eeuw, een bescherming tegen indringers met muren en twaalf torens of bastions.

 

Het Kasteel van Gallipoli of het kasteel Angevin ligt in de oude stad en is bijna volledig omringd door de zee. Het kasteel is gebouwd in de elfde eeuw en herbouwd in de dertiende eeuw in byzantijnse stijl. Het kasteel had als functie om de stad en de haven te bewaken.

 

De Kathedraal van Gallipoli of de basiliekkathedraal Sant’Agata is gebouwd in de zeventiende eeuw in Lecce-barok stijl. De kathedraal ligt in het centrum en op het hoogste punt van het schiereiland. De basiliek heeft een mooi versierde gevel van Carparo; een veel gebruikte lokale steensoort uit de regio Apulië. In de nissen van de gevel zijn standbeelden gebouwd van heiligen. Naast de kathedraal ligt het Diocesane museum in een van de oude paleizen. Het museum heeft een permanente tentoonstelling met veel kostbare voorwerpen afkomstig uit de kathedraal.

 

De Griekse fontein ligt vlak bij de brug die de oude stad met de nieuwe stad verbindt. Het is niet bekend wanneer de fontein is gebouwd, er is lang aangenomen dat de Griekse fontein de oudste fontein van Italië is maar door later onderzoek ging men hier aan twijfelen. De reliëfs op de fontein laten beelden zien van Dirce, Salmacis en Byblis uit de Griekse mythologie.

 

In de stad zijn verder nog een groot aantal kerken en paleizen te zien en er is een gezellig centrum met smalle straatjes, winkels met lokale producten zoals olijfolie, wijn en zeep. In de vissershaven zijn de traditionele vissers van de regio vaak aan het werk en twee bekende lokale gerechten in de restaurants zijn gebaseerd op de visvangst, dit zijn de Gallipolina vissoep en de Gallipolina scapece; gemarineerde vis met saffraan.

 

Het strand van Gallipoli ligt bij de wallen van de oude stad, ten noorden van de stad ligt het Torre Sabea strand, het Rivabella strand en het Lido Conchiglie strand.

Ten zuiden van de stad ligt Baia Verde, een baai met verschillende stranden.

 

Het Regionaal Natuurpark van het eiland Sant’Andrea en de kustlijn van Punta Pizzo ligt ten zuiden van Gallipoli en omvat de kustlijn en het eiland Sant’Andrea. Er zijn mooie en luxe 5-sterrenhotels, een resort of een B&B bij het strand.