Gargano

 

Gargano is een schiereiland in Italië in het noorden van de regio Apulië en een historisch en geografisch gebied in de provincie Foggia. Het is een breed bergmassief van hoogland en wordt ook wel de uitloper van de Laars van Italië genoemd, de naam is afgeleid van het Oudgriekse woord “Gargaros” met als betekenis “berg van steen”. Rondom drie zijden van Gargano ligt de Adriatische Zee, het schiereiland heeft een lengte van circa 70 kilometer en een oppervlakte van ruim 2000 vierkante kilometer. Op het schiereiland liggen van noord naar zuid onder andere de plaatsen Peschici, Vieste, Monte Sant Angelo en San Giovanni Rotondo, centraal op het schiereiland ligt het nationale park Gargano.

 

Peschici

 

Peschici ligt in het noorden van Gargano, de stad heeft een sfeervolle uitstraling met smalle straatjes en winkeltjes in het hoogst gelegen gedeelte van de stad. Bezienswaardigheden in Peschici zijn onder andere het Byzantijnse kasteel, de Abdij van Santa Maria di Kalena en de kerk van Sant Elia. Er liggen bij Peschici een aantal goede stranden, het grootste strand is goed bereikbaar. De kleinere stranden liggen meer tussen de rotsen in baaien en zijn soms wat moeilijker bereikbaar.

 

 

Monte Sant Angelo

 

Monte Sant Angelo ligt in het zuiden van het schiereiland Gargano, de stad ligt op een hoogte van 796 meter en is een van oudste bedevaartplaatsen in Europa.

 

De belangrijkste bezienswaardigheid is het Heiligdom van San Michele Arcangelo of het heiligdom van St. Michaël de aartsengel, het complex is onderdeel van het Unesco werelderfgoed “De Longobarden (Lombarden) in Italië. Plaatsen van macht (568-774 na Christus)”. Rond de zevende eeuw was het heiligdom een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Europa en de grot van San Michele wordt door het bekende National Geographic tijdschift een van de mooiste grotten ter wereld genoemd.

 

 

Andere bezienswaardigheden in Monte Sant Angelo zijn onder andere de Abdij van Pulsano, een aantal kerken, de paleizen uit de zeventiende en de achttiende eeuw, de achthoekige klokkentoren, het oude kasteel, de historische wijken en de pleinen en drie musea.

 

San Giovanni Rotondo

 

San Giovanni Rotondo ligt net op de grens van het schiereiland Gargano en in het binnenland van de regio Apulië. De stad ligt op een hoogte van 566 meter en het historisch centrum heeft veel bezienswaardigheden met kerken, paleizen, stadspoorten, en monumenten.

De belangrijke bezienswaardigheid van San Giovanni Rotondo is het Heiligdom van San Pio da Pietrelcina, ook wel de kerk van Padre Pio genoemd. De San Pio da Pietrelcina is een grote bedevaartskerk ontworpen door de Italiaanse architect Renzo Piano en gebouwd tussen 1994 en 2004 ter ere van St. Padre Pio (1887-1968).

 

 

Het is een van de grootste kerken van Italië met een bijzonder kleurrijk interieur van 6000 vierkante meter, plaats voor 7000 bezoekers en een opmerkelijke horizontale klokkentoren met een hoog kruis. De kerk grenst aan het bestaande heiligdom en klooster waar de monnik woonde en waar zijn overblijfselen bewaard werden totdat het lichaam van Pater Pio werd overgeplaatst naar de nieuwe kerk die aan hem is gewijd. Ruime keus in hotels en B&B’s met een mooie ligging.