Genua

 

Genua is de hoofdstad van de regio Ligurië in Italië, het is de zesde grootste stad van het land en een van de belangrijkste havenplaatsen. De dichtbevolkte stad ligt aan de Golf van Genua, deel van de Ligurische Zee, en is gebouwd tussen de kust en de Ligurische Apennijnen. Geografisch gezien ligt de stad in het centrum van de regio Ligurië met de Riviera di Levante ten oosten van de stad en de Riviera di Ponente ten westen van de stad. Het is een levendige stad met veel bezienswaardigheden en de boulevards Le Strade Nuove met de Renaissance – en barokke gebouwen van de Palazzi dei Rolli in het centrum van de oude stad is een werelderfgoed.

 

 

Bezienswaardigheden Genua

 

De Lanterna van Genua of de vuurtoren van Genua is het symbool van de stad, de vuurtoren is gebouwd op een rots en heeft een hoogte van 77 meter, met de fundering ligt de vuurtoren op een hoogte van 117 meter en het is een van de hoogste vuurtorens van Europa.

 

Het is een vierkante toren bestaande uit twee vierkante blokken met het wapenschild van Genua. De vuurtoren is geopend voor bezoekers op zaterdag en zondag van 14:30 tot 18:30 uur en heeft twee observatie platformen. Naast de toren in het verlengde van de oude stadsmuren ligt het Lanterna-museum met een weergave van de geschiedenis van vuurtorens langs deze kust.

 

 

De Kathedraal van Genua of de kathedraal van San Lorenzo is gebouwd tussen de elfde en de veertiende eeuw in een romaanse en gotische stijl.

 

De kathedraal ligt in de historische stad bij de toeristische haven Porto Antico, het is een opvallend gebouw met zwarte en witte banden zowel extern als intern. De kathedraal heeft een rijk interieur met altaren, kapellen en veel kunstwerken waaronder opmerkelijke fresco’s. In de stad staan nog tientallen kerken, ze zijn te bezichtigen met een gids tijdens een stadstour of op eigen gelegenheid.

 

 

Het Piazza De Ferrari is het belangrijkste plein van Genua en ligt tussen het historische centrum en het moderne centrum. De fontein ligt centraal op het plein en rondom staan een aantal historische gebouwen zoals het Palazzo del Duca di Galliera; de voormalige residentie van Raffaele de Ferrari en naamgever van het plein, het Palazzo Ducale en het operagebouw Teatro Carlo Felice met het ruiterstandbeeld van Giuseppe Garibaldi.

 

Le Strade Nuove en de Palazzi dei Rolli

 

 

Genua: Le Strade Nuove en het systeem van de Palazzi dei Rolli is in zijn geheel een Unesco werelderfgoed in het historische centrum van de stad, het is een netwerk van straten en 42 paleizen. De straten zijn gebouwd door de Genuese aristocratie tussen de tweede helft van de zestiende eeuw en de eerste helft van de zeventiende eeuw toen de Republiek Genua op het hoogtepunt stond van haar maritieme en financiële macht. De adellijke paleizen stonden in de oude Republiek op een lijst (Rolli) en waren verplicht om belangrijke personen tijdens een staatsbezoek onderdak te verlenen.

 

De paleizen zijn gebouwen in renaissance of barok stijl vaak met drie of vier verdiepingen en open trappen, binnenplaatsen en arcades met uitzicht op tuinen met in het interieur veel originele decoraties. De straten en de gebouwen zijn een werelderfgoed omdat ze een belangrijke waarde tonen in de ontwikkeling van architectuur en stedenbouw in de zestiende en zeventiende eeuw.

 

Genua is een levendige en bezienswaardige stad, belangrijke jaarlijkse festivals zijn: op 24 juni het feest van Giovanni Battista, gewijd aan de beschermheilige van de stad en op de eerste zondag van juli de Palio Marinaro di San Pietro, een regatta met houten vissersboten.

 

Er is een ruime keus in hotels van luxe tot eenvoudig en er zijn twee belangrijke toeristen informatiecentra: in het centrum op de Via Garibaldi en in de oude haven Porto Antico, vanuit de bezoekerscentra zijn er veel excursies mogelijk of een stadstour.

 

 

De Morandi brug in Genua stortte tijdens noodweer en zware regenval op 14 augustus 2018 gedeeltelijk in. De westelijke brugpeiler en ruim 200 meter wegdek met auto’s viel naar beneden met als gevolg 43 dodelijke slachtoffers. In Genua werd de noodtoestand ingesteld voor een periode van 12 maanden, in februari 2019 is men begonnen om het restant van de brug te slopen en te verwijderen, het laatste puin is twee dagen voor de herdenking opgeruimd. Er wordt een nieuwe brug gebouwd die gereed moet zijn in april 2020, de nieuwe brug is ontworpen door de architect Renzo Piano afkomstig uit Genua met 43 verlichtingspalen, voor elke overledene één. 14 augustus 2019 is er een officiële herdenking en de paus noemde de breuk van de brug een dag voor de herdenking “een ramp die voorkomen had kunnen worden”.