Giglio

 

Giglio ligt in de Toscaanse Archipel voor de kust van de regio Toscane in Italië en het eiland heeft een oppervlakte van 24,01 vierkante kilometer. Het is een bergachtig eiland met als hoogste top de Poggio della Pagana met een hoogte van 496 meter. Giglio ligt ten zuidoosten van het eiland Elba en ten westen van het schiereiland Monte Argentario, er is vanaf het schiereiland vanuit de haven Porto Santo Stefano een veerboot verbinding naar het eiland. Giglio heeft een rotsachtige kustlijn met een aantal stranden en een totale lengte van 27 kilometer. Het eiland Giglio heeft ruim 1400 inwoners en er zijn drie belangrijke stadjes, dit zijn: Giglio Porto, Giglio Castello en Giglio Campese.

 

Op 13 januari 2012 liep het cruiseschip Costa Concordia vast voor het eiland Giglio na het raken van een rots. Het schip dreef in de richting van de haven Giglio Porto en kapseisde, vervolgens zonk het cruiseschip gedeeltelijk en 32 mensen overleden. Het bergingswerk duurde ruim twee jaar, nadat het scheepswrak weer in een rechtopstaande positie was gebracht kon het in juli 2014 naar de haven van de stad Genua worden gesleept.

 

Giglio Porto

 

Giglio Porto is de grootste plaats op het eiland en de enige wat grotere havenplaats, het is een pittoresk stadje met kleurrijke huizen en een levendige sfeer. In de avond na het vertrek van de laatste veerboot is het een rustig stadje omdat Giglio Port vooral een plaats is die voor dagrecreatie wordt bezocht. In de smalle straatjes zijn winkels met lokale producten en ambachten en er zijn restaurants. Bezienswaardigheden in Giglio Porto zijn het plein centraal gelegen in het stadje, de kerk Santi Lorenzo en Mamiliano, genoemd naar de beschermheiligen, met een imposante gevel en ontworpen door ingenieur Ernesto Ganelli. Langs de kust zijn twee oude verdedigingstorens: de Torre del Saraceno en de Torre del Lazzaretto.

 

Het Cannelle strand ligt ruim een kilometer ten zuiden van de haven aan de gelijknamige baai. Het is een vrij lang en smal zandstrand in een groene omgeving en bereikbaar via een wandelpad vanaf de haven.

 

Giglio Castello

 

Giglio Castello heeft een mooie ligging op een hoogte van 406 meter en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië, het middeleeuwse stadje ligt centraal op het eiland en op het hoogste punt.

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn de San Pietro kerk, de middeleeuwse muren van Giglio Castello met stadspoorten en tien wachttorens of uitkijktorens en het fort Rocca aldobrandesca. Het fort of kasteel is waarschijnlijk gebouwd in de tiende eeuw en vanaf het fort is er bij helder weer uitzicht op de eilanden Elba en Corsica.

 

Giglio Campese

 

Giglio Campese ligt in het noordwesten van het eiland aan een mooie baai, het is een populaire baai om te zeilen en te surfen en om de mooiste zonsondergang van het eiland te zien. Aan het einde van de baai ligt een faraglioni, ook wel brandingspilaar of stack genoemd, ontstaan door erosie met een hoogte van circa 20 meter. Andere bezienswaardigheden zijn de kerk San Rocco en aan de kust ligt de Torre del Campese gebouwd door Cosimo I de ‘Medici aan het einde van de zestiende eeuw. De toren Campese ligt tegenover de faraglioni aan de andere kant van de baai en er is een kleine haven voor vissersbootjes. Er zijn niet veel mogelijkheden om te overnachten op het eiland, toch is er een exclusief hotel op Giglio of anders in de nabij gelegen kustplaats op het vasteland.