Grotten van Frasassi

 

De grotten van Frasassi liggen bij het plaatsje Genga in de provincie Ancona en in de Italiaanse regio Marken, 62 kilometer ten zuidwesten van de stad Ancona en in het Regionale Natuurpark Gola della Rossa en Frasassi. De grotten van Frasassi liggen op een hoogte van 400 meter en hebben een diepte van 300 meter, het is een bijzonder groot grottenstelsel met een dicht netwerk van gangen, tunnels, schachten en kamers met een totale lengte van circa vijf kilometer. In de grotten leven veel vleermuizen, er zijn kleine vijvers en veel stalactieten en stalagmieten. De Frasassi grotten zijn open voor publiek en een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de regio Marken.

 

 

De eerste grotkamer is de Abisso Ancona, het is een grote holte met een hoogte van 200 meter, een lengte van 180 meter en een breedte van 120 meter en een van de grootste grotkamers van Europa. De meest aparte vormen van de stalactieten en stalagmieten in de grotten hebben bijnamen die verwijzen naar de vorm zoals “de beer”, “het kasteel van de feeën”, “de Niagara waterval”, “de reuzen” en de obelisk met de naam: “zwaard van Damocles”. Grotkamers in het grote ondergrondse stelsel zijn verder onder andere de grot van de vleermuizen, de grote grot van de wind en de grot van de oneindigheid met zwavelhoudend water. Een rondleiding met gids door de grotten duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten, de grotten zijn het hele jaar geopend en hebben een constante temperatuur van circa 14 graden, warme kleding en goede schoenen zijn nodig bij een rondleiding.

 

Tempel van Valadier

 

De Tempel van Valadier staat in de hermitage van Santa Maria Infra Saxa een paar meter ten westen van de grotten van Frasassi. De tempel is ontworpen door de Italiaanse architect Giuseppe Valadier in opdracht van paus Leo XII.

 

 

De kluizenaarsgrot is gedeeltelijk uitgegraven in een natuurlijke grot. De Tempel van Valadier is een achthoekige kerk gebouwd in 1828 in deze grot, met rotsblokken van wit travertijn uit een nabij gelegen steengroeve. Het marmeren beeld van Maria dat oorspronkelijk te zien was bij het altaar in de kerk is nu te zien in het Museum van de Heilige Kunst in Genga, het beeld in de tempel is uit veiligheidsoverwegingen nu een kopie van het originele beeld.

In het omliggende regionale natuurpark Gola della Rossa en Frasassi met de indrukwekkende rode kloof zijn veel wandelroutes en in de omgeving van de grotten zijn mooi gelegen hotels of een B&B. In het bezoekerscentrum van Genga is informatie beschikbaar over de routes, flora, fauna en de bezienswaardigheden in het park.