Gubbio

 

Gubbio ligt in het noorden van de Italiaanse regio Umbrië, 50 kilometer ten noorden van de stad Perugia en op korte afstand van de regio Marken. Gubbio is een oude stad met een middeleeuws karakter en heeft een mooie ligging op een hoogte van 522 meter in een heuvelachtig tot bergachtig landschap. De stad ligt aan de voet van de Ingino berg, elk jaar wordt er op deze berg kerstverlichting op zonne-energie aangebracht in de vorm van een kerstboom. De boom van lampjes heeft de bijnaam de Gubbio-kerstboom gekregen maar is ook de grootste kerstboom ter wereld in het Guinness Book of Records in 1991. De Gubbio-boom heeft elk jaar met kerst een hoogte van 650 meter, een breedte van 350 meter en de kerstboom is in het donker te zien op een afstand tot circa 50 kilometer.

De stad is ook lid van de nationale vereniging Truffelsteden en van de Italiaanse vereniging Keramieksteden en een deel van de bedevaartroute Cammino di Assisi loopt door de stad.

 

Bezienswaardigheden Gubbio

 

De kathedraal van Gubbio werd grotendeels gebouwd in de twaalfde eeuw in gotische stijl en is opgedragen aan de heiligen Mariano en Giacomo. De kerk heeft een mooi interieur met opvallende bogen en een decoratief koorvenster. De kerk van San Giovanni Battista of de kerk van Johannes de Doper is gebouwd tussen de dertiende en de veertiende eeuw met een gotische gevel en een romaanse klokkentoren.

Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de kerk van San Francesco en net buiten het centrum op de Ingino berg ligt de basiliek St. Ubaldo.

 

Het Palazzo dei Consoli werd gebouwd aan het begin van de veertiende eeuw in gotische stijl en ligt aan het Piazza Grande, het is een van de meest opvallende gebouwen in de stad. Het paleis Consoli met klokkentoren is te bezichtigen en al ruim een eeuw in gebruik als museum met de drie afdelingen kunst, keramiek en archeologisch. Andere paleizen in de stad zijn het Palazzo Pretorio, het hertogelijk paleis en het Palazzo del Bargello.

 

 

Het Romeinse theater is een openluchttheater gebouwd in de eerste v.Chr. en bood plaats aan 6000 bezoekers.

 

Gubbio werd waarschijnlijk al bewoond in de bronstijd, het historische centrum van de stad heeft een middeleeuwse structuur met smalle straatjes en een gotische architectuur. In het centrum staan nog veel huizen uit de veertiende en de vijftiende eeuw, het zijn oorspronkelijk huizen van rijke kooplieden. Opvallend bij veel van deze huizen is een smalle deur naast de hoofdingang van het huis, deze smalle deur is een “porta dei morti”; de “deur van de doden” zo genoemd omdat er wordt aangenomen dat de deur werd gebruikt om overledenen uit het huis weg te dragen.

 

 

Het was waarschijnlijk al een traditie bij de Etruskische bevolking vanuit de overtuiging dat de dood te gemakkelijk kon terugkeren in huis als deze de hoofdingang was gepasseerd, in de middeleeuwse bouw werd deze traditie overgenomen.

Nu zijn veel van deze “deuren van de doden” dichtgemetseld of vervangen voor een raam maar de omtrek van de deur of het portaal met de verhoogde drempel is nog goed te zien bij veel huizen in de stad en de regio.

 

Elk jaar op 15 mei is er het Festa dei Ceri ter ere van Sint Ubaldo, de beschermheilige van de stad. In oktober is er jaarlijks een middeleeuws festival en vanaf begin december tot begin januari is de Gubbio-kerstboom te zien. Er is een ruime keus in hotels en B&B’s of sfeervol overnachten in een kasteel in het centrum of in de omliggende heuvels met wandelroutes in een mooie landelijke omgeving.