Heiligdom van de Mentorella

 

Het Santuario della Mentorella of het heiligdom van de Mentorella ligt in de Italiaanse regio Lazio, 53 kilometer ten oosten van Rome, 23 kilometer ten oosten van Tivoli en 11 kilometer ten noorden van Capranica Prenestina. Het heiligdom heeft een schitterende ligging aan de oostkant en bijna op de top van de Monte Guadagnolo en het is een van de oudste Maria-heiligdommen van Italië. De berg Guadagnolo heeft een hoogte van 1218 meter met uitzicht onder andere in de richting van Rome, het is de hoogste berg in het Prenestini-gebergte en deel van de Lazio Apennijnen. De Monte Guadagnolo is bereikbaar vanuit de stad Palestrina of het dorp Casape. Het is in de regio Lazio een bekend klimgebied met steile rotswanden en iets onder de top aan de oostkant van de berg ligt het Santuario della Mentorella.

 

Heiligdom van de Mentorella

 

Het Heiligdom van de Mentorella is gebouwd in de vierde eeuw op een rotsachtige punt met uitzicht op de vallei, volgens de legende in opdracht van de Romeinse keizer Constantijn op de plaats waar Eustachius van Rome zich bekeerde tot het christendom. De kerk van het complex is gebouwd in de stijl van een Romeinse basiliek en voor de ingang staat een standbeeld van Johannes Paulus II. Bij de kerk ligt de pastorie met een altaar, de kapel van het Heilige Kruis en de kapel van San Silvestro met fresco’s.

 

De kapel van St. Eustachius is gebouwd op de rots waar de generaal van het Romeinse leger volgens de legende tijdens de jacht een visioen kreeg van een kruisbeeld in het gewei van een hert. Het visioen is geschilderd door onder andere de Italiaanse schilder Pisanello.

 

De kapel heeft een interieur met fresco’s die de bekering en het martelaarschap van St. Eustachius laten zien. In de rots waar de kapel is gebouwd ligt de grot van San Benedetto, hij wordt gezien als de vader van het westerse kloosterleven en hij verbleef volgens de legende als kluizenaar twee jaar in deze natuurlijke grot.

In de grot is een altaal en een beeld te zien van San Benedetto da Norcia. De kapel en de grot zijn bereikbaar via het pad en de trap Scala Santa.

 

Het heiligdom van de Mentorella is het hele jaar geopend voor bezoekers en gratis toegankelijk. Er zijn een aantal wandelpaden, zoals het pelgrimspad vanaf Ciciliano, het wandelpad vanaf het centrum van Pisoniano, het educatieve natuurpad door de bergen of het korte wandelpad vanaf Casape. De wandelroutes zijn goed aangegeven, er zijn kleinschalige hotels, appartementen en B&B’s in het nabij gelegen dorp Capranica Prenestina en in de stad Tivoli en hier is ook informatie beschikbaar over de wandelroutes en klimroutes in het gebied.