Imperia

 

Imperia is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Ligurië in Italië en ligt tussen de plaatsen San Remo en Alebenga aan de Riviera di Ponente op de grens met de Bloemenrivièra.

 

 

Het is een havenstad met de moderne wijk Oneglia en de oude wijk Porto Maurizio aan weerszijden van de stortbeek of torrente Impero. Oneglia ligt ten oosten aan de linkeroever van de torrente en Porto Maurizio ten westen van de bergstroom Impero. Het omliggende landschap ligt in valleien met enkele gehuchten, olijfboomgaarden en de sierteelt van bloemen. In beide wijken is een kleine jachthaven maar Imperia heeft ondanks het toerisme nog steeds een authentiek karakter.

 

De kathedraal van San Maurizio is gebouwd in neoklassieke stijl tussen 1781 en 1832 door Gaetano Cantoni en het is de grootste kerk van heel Ligurië. Er zijn twee klokkentorens aan weerszijden van de gevel met de acht kolommen en de loggia. Er zijn veel standbeelden zowel extern als intern en de kerk heeft een indrukwekkend interieur met bijna 100 kolommen, een marmeren vloer en een gedecoreerde preekstoel.

 

De kerk of het oratorium van San Pietro ligt eveneens in de wijk Porto Maurizo en is het oudste religieuze gebouw van Imperia en gebouwd vanaf de twaalfde eeuw in barok stijl. In de stad en de omliggende plaatsjes zijn nog een groot aantal religieuze gebouwen zoals het klooster van Santa Chiara en het achthoekige heiligdom van de Madonna del Carmine in de omgeving van Costa d’Oneglia.

 

In beide wijken zijn een aantal villa’s met parken of een palazzo open voor bezoekers zoals Palazzo Doria; geboorteplaats van de admiraal Andrea Doria en Villa Grock van de gelijknamige Zwitserse clown en kunstenaar. In de stad staan veel monumenten die herinneren aan het maritieme verleden of aan de twee wereldoorlogen. In de haven van Porto Maurizio is een marinemuseum en in Oneglia is een olijfproductie museum.

 

Jaarlijkse evenementen zijn het internationale digitale filmfestival en elke twee jaar is er het festival Vintage Sails met oude zeiljachten. Het Festival Grock is een jaarlijks feest ter nagedachtenis aan de beroemde Zwitserse clown Grock en elk jaar is er een olijfoliefestival met veel lokale Ligurische producten.

 

Imperia is in vergelijking met andere kustplaatsen aan de Riviera di Ponente een vrij rustige toeristische bestemming. Langs de kust liggen een aantal goede stranden en het is vanwege de centrale ligging een handige uitvalsbasis om de Ligurische kust en het binnenland te ontdekken. Er is een prima keus in hotels of appartementen direct bij het strand of met uizicht op de kust.