Ischia

 

Het Italiaanse eiland Ischia ligt in de Baai van Napels en het is een van de Campanische Eilanden. Ischia is een vulkanisch eiland en geologisch gezien ook een van de Flegreïsche Eilanden; genoemd naar de Campi Flegrei of de Brandende Velden die weer deel zijn van de Campanische vulkanische boog. Dit is een vulkanische boog die bestaat uit een aantal actieve, slapende en uitgedoofde vulkanen in de Italiaanse regio Campanië.

 

 

In het water rondom de eilanden leven walvissen en dolfijnen. De belangrijkste inkomstenbron van het eiland is het toerisme en dan vooral de hotels met thermische bronnen of vulkanisch modder, de bronnen zijn ontstaan door de natuurlijke vulkanische activiteit in deze omgeving. Er zijn wijngaarden op de vulkanische grond met de productie van een lokale Ischia wijn, voornamelijk witte wijn met een geurig bouquet.

 

Bezienswaardigheden Ischia

 

Het eiland Ischia is het grootste eiland in de archipel met een oppervlakte van ruim 46 vierkante kilometer, het eiland heeft een kustlijn met een lengte van 34 kilometer en het hoogste punt is de Monte Epomeo met een hoogte van 789 meter. De Monte Epomeo is een vulkaan en ligt centraal op het eiland, de laatst bekende uitbarsting van de vulkaan was in 1302. De Epomeo wordt in de literatuur of in het occultisme wel gezien als een van de toegangspoorten tot de mythische ondergrondse wereld van Agartha; een legendarisch koninkrijk in de kern van de aarde. Er zijn verschillende wandelpaden naar de top van de berg Epomeo, de kortste wandelroute start op het plein in het stadje Fontana in de gemeente Serrara Fontana en duurt ongeveer een uur. De wandelroute, een van de oude ezelspaden, ligt in een bosrijke omgeving en vanaf de top is er een adembenemend uitzicht, vooral bij helder weer.

 

Het Arogenese kasteel ligt bij Ischia Ponte, het is een groot fort gebouwd op een rotsachtig eilandje in zee aan de oostkant van het eiland. Het eilandje met het Castello Aragonese is verbonden met het vasteland via een brug met een lengte van 220 meter. Het kasteel is toegankelijk via een tunnel uitgegraven in de rots met een lengte van 400 meter, na de tunnel slingert er een wandelpad naar de top en er zijn paden naar de verschillende gebouwen en tuinen van het complex. Het huidige middeleeuwse kasteel is gebouwd rond het midden van de vijftiende eeuw door Alfons V van Aragon op de restanten van het oude fort Castrum Gironis in het jaar 474 v.Chr.

Bezienswaardige gebouwen binnen het complex zijn onder andere twee kerken, een klooster, een begraafplaats en een kathedraal met crypte. In het kasteel zijn permanente tentoonstellingen van bekende kunstenaars en jaarlijks is er een muziekfestival.

De Guevara toren ligt iets ten zuiden van Ischia Ponte en tegenover het kasteel, de woontoren zou een verblijfplaats zijn geweest van de beroemde schilder en beeldhouwer Michelangelo. De rotsen van Sant’Anna in de baai bij de toren zijn het symbool van de onderwater stad van de oude Romeinse stad Aenaria.

 

De Tuinen van Mortella liggen in het westen van het eiland Ischia, de Napolitaanse naam is afgeleid van wat wel de goddelijke mirte (Myrtus communis) wordt genoemd. De mirte met witte bloemen groeit in de tuin tussen de rotsen en was belangrijk op basis van de Griekse en Romeinse mythologie. In de tuinen van Mortella groeien verder  exotische planten uit onder andere Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika en Argentinië met veel soorten orchideeën. Er is ook een museum gewijd aan Lady Walton, de tuin was vooral haar creatie en ze was de echtgenote van de Engelse componist William Walton.

 

De Tuinen van Villa Ravino liggen bij het plaatsje Forio en het strand Citara aan de westkust van het eiland, het is een botanische tuin met voornamelijk vetplanten en cactussen maar ook met palmbomen, wijnranken en veel bloeiende klimplanten in de zomer.

De Villa La Colombaia ligt ook bij Fario, de villa is nu een cultureel centrum en een museum gewijd aan de regisseur Luchino Visconti. Het centrum promoot culturele activiteiten, het museum La Colombaia en het park rondom de villa zijn dagelijks geopend voor publiek.

 

De thermale baden van het eiland Ischia zijn wereldwijd bekend en worden al sinds de oudheid gebruikt, door de vulkanische aard en de hoeveelheid baden is Ischia een van de grootste kuuroorden in Europa. In het Archeologisch Museum van Villa Arbusto in Lacco Ameno is te zien dat de Grieken en later de Romeinen al veel gebruik maakten van het warme bronwater om de geest en het lichaam te genezen. De dampen van het warme vulkanische bronwater werden gezien als bovennatuurlijke krachten en er waren veel kuuroorden in tempels op het eiland.

 

Een jaarlijks evenement is het Ischia Film Festival, een internationale filmcompetitie in de zomer, met als onderwerp vooral de cultuur en de veelzijdige omgeving van de regio Campanië.

 

Ischia is een fascinerend eiland om te ontdekken met een mooie mix van natuur en cultuur met stadjes en stranden op korte afstand van Napels.

Er is een zeer diverse keus in hotels met thermale bronnen of bij een strand met warmwater bronnen zoals het Citara strand en de Cava dell’lsola bij Forio.