Isernia

 

Isernia ligt in de Italiaanse regio Molise, 50 kilometer ten westen van Campobasso en het is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad is gebouwd op een gemiddelde hoogte van 425 meter en heeft nog deels de structuur van een oude Romeinse stad. In de heuvels rondom de stad liggen wijngaarden en de bergen van de zuidelijke Apennijnen.

 

Bezienswaardigheden Isernia

 

De kathedraal van Isernia of de kathedraal van San Pietro Apostolo is de belangrijkste kerk van de stad en is gebouwd op een oude tempel aan het Piazza Andrea d’Isernia in het historische centrum van de stad.

 

De huidige kerk is opgedragen aan apostel Petrus en gebouwd vanaf 1349 na verschillende renovaties die noodzakelijk waren als het gevolg van aardbevingen en luchtaanvallen in de Tweede Wereldoorlog.

De kerk heeft een mooi interieur met veel decoraties, fresco’s en een koepel.

 

 

De klokkentoren is gebouwd rond 1300 en wordt de Arco di San Pietro genoemd vanwege de hoge en brede boog als doorgang.

Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de kerk van San Francesco gebouwd in 1222, de kerk van Santa Chiara gebouwd in 1275 en de nieuwe kerk van Santa Maria Assunta.

In het klooster van Santa Maria delle Monache is nu een nationaal museum gevestigd en een deel van het Paleolithische Museum van Isernia.

 

Er zijn jaarlijkse festivals in de stad zoals het feest van St. Antonius op 13 juni, de uienbeurs op 28 en 29 juni, het festival van Cosmas en Damianus op 26 en 27 september en in december een jaarlijkse beurs met als onderwerp de witte truffel uit Molise met recepten en vindplaatsen in de regio van de kostbare zwam.

 

De Hermitage van de heiligen Cosmas en Damianus ligt op een heuvel net buiten de stad. De tweelingbroers werden ook wel de medische heiligen genoemd en werkten gratis als arts of genezers in de derde eeuw. Elk jaar op 26 en 27 september is er het festival der heiligen voor de Isernianen in het oude centrum van de stad met een religieuze herdenking, markt en optredens van lokale artiesten.

 

De Fontana Fraterna of de broederlijke fontein heeft de ongewone vorm van een loggia en wordt door de Treccani Encyclopedie een van de mooiste fonteinen of bronnen van Italië genoemd. De bron met zes waterstralen is gebouwd op de Piazza Celestino V in 1835 in het centrum van de historische stad met de steensoort travertijn.

 

De naam van de bron is afgeleid van een religieuze broederschap maar staat ook voor verbroedering omdat een watertappunt in de stad in het verleden een belangrijke ontmoetingsplaats was.

 

De Ponte Cardarelli is een opvallende brug met een lengte van 130 meter en een hoogte van 57 meter. De brug heeft twee rijen bogen en is gebouwd aan het einde van de negentiende eeuw. In de stad staan verder nog een aantal monumenten voor oorlogsslachtoffers.

De Isernia La Pineta is een archeologische vindplaats uit het paleolithicum en vondsten van deze opgraving zijn te zien in het klooster van Santa Maria delle Monache.

 

Isernia is een interessante culturele stad met een ruime keus in hotels en B&B’s in een mooie groene omgeving en op korte afstand van het klooster San Vincenzo al Volturno.