Juvanum

 

Juvanum in Italië ligt op het platteland van Montenerodomo, het is een oude Romeinse stad in de provincie Chieti in de regio Abruzzen ten zuiden van het nationale park Majella. De stad is opgericht in de tweede eeuw v.Chr. op een hoogte van 1100 meter in het heuvelachtige landschap. Waarschijnlijk op de plaats waar de herders van de veetrek of transhumance hun kuddes water gaven. De Romeinse stad Juvanum werd bewoond tot de negende eeuw, in deze periode verhuisden de inwoners naar beter versterkte steden om zich te kunnen verdedigen tegen aanvallers, in dat tijdperk werden de forten of kastelen van de omliggende plaatsen Montenerodomo en Torricella Peligna gebouwd.

 

 

Er werd bouwmateriaal, voornamelijk stenen, van de oude stad Juvanum gebruikt bij de bouw van nieuwe forten en bij de bouw van de nabij gelegen abdij van Santa Maria in Palazzo.

 

De oude Romeinse stad werd in de loop der eeuwen nagenoeg vergeten en weilanden bedekten het grootste deel van de stad, er waren alleen nog enkele kolommen zichtbaar van een aantal tempels. In 1933 werden deze kolommen gebruikt bij de restauratie van de parochiekerk van San Martino di Montenerodomo. In de jaren 1990 volgden archeologische opgravingen en de restanten van de stad werden volledig opgegraven.

 

Er zijn veel stapelmuren gevonden waarschijnlijk om het vee binnen de muren te kunnen beschermen, er zijn restanten van tempels gevonden en op de heuvel met de akropolis zijn restanten te zien van een theater, forum, een basiliek, standbeelden en oude straten. De vondsten van de oude stad wijzen op een kenmerkende landelijke nederzetting uit de tweede eeuw v.Chr.

 

 

In het Nationaal Archeologisch Museum van Abruzzo in Chieti zijn de vondsten te zien van de oude Romeinse stad Juvanum. Het terrein is nu gratis toegankelijk en er worden in de zomermaanden workshops gegeven in oude ambachten zoals het bakken van keramiek. Juvanum ligt ten zuiden van het nationale park Majella, de kleine stad Torricella Peligna en het stadje Roccascalegna in een mooie, maar vrij ruige, natuurlijke omgeving om te wandelen of te fietsen.