Kaap Miseno

 

Kaap Miseno in Italië ligt in de regio Campanië, 30 kilometer ten westen van Napels, 12 kilometer ten zuiden van Pozzuoli en tegenover het eiland Procida. De heuvel van de kaap heeft een hoogte van 164 meter en het is de thuisbasis van een van de belangrijkste vuurtorens voor nachtnavigatie langs de kust. De Kaap Miseno is in een ver verleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen en is deel van de Campi Flegrei of de Brandende Velden die weer deel zijn van de Campanische vulkanische boog. Dit is een vulkanische boog die bestaat uit een aantal actieve, slapende en uitgedoofde vulkanen in de Italiaanse regio Campanië. Kaap Miseno is gevormd door het gele tufsteen dat zo kenmerkend is voor dit gebied maar vaak nog bedekt wordt door vulkanisch as of door tefra; vulkanisch gesteente uit het verleden.

 

 

De komvormige krater of de caldera van de kaap is vooral goed zichtbaar vanuit de lucht maar is ook te zien vanaf de veerboot van Pozzuoli naar de eilanden Procida en Ischia. De caldera is herkenbaar als een halfrond bassin vergelijkbaar met een natuurlijk amfitheater en in de kom zijn enkele huizen gebouwd. In het noorden van de kaap bij de verbinding met het vasteland liggen wijngaarden en een heuvel met bomen, aan de voet van deze heuvel ligt het dorp Miseno.

 

In de omgeving van de vuurtoren ligt een wandelpad van blokken tufsteen naar de top van Kaap Miseno, vanaf hier is er een mooi uitzicht op de eilanden van de Campanische archipel. Een tweede wandelpad naar de top is het pad door de bossen, beide wandelpaden worden in stand gehouden door de vereniging “Vrienden van Miseno” waarbij onder andere overhangende takken regelmatig worden gesnoeid om beide wandelpaden open te houden. Het is niet raadzaam om van de wandelpaden af te wijken want in het landschap van de kaap zijn veel openingen en breuken van oude waterputten maar ook van vestingwerken zoals bunkers uit de Tweede Wereldoorlog die vaak niet zichtbaar zijn door de vegetatie.

 

De Romeinse stad Misenum was vanaf de tweede eeuw v.Chr. een belangrijk centrum, in de tijd van Keizer Augustus was Misenum het belangrijkste Romeinse militaire centrum van de regio en werd het zelfs de thuishaven van de eerste Romeinse keizerlijke vloot de Classis Praetoria Misenensis rond het jaar 27 v.Chr. De Romeinse stad raakte later in verval en na de laatste aanvallen en plunderingen van Saraceense piraten werd de stad definitief verlaten in het jaar 840, de meeste inwoners trokken naar het dichtstbijzijnde gelegen eiland Procida. Er zijn nog restanten van de oude Romeinse stad te zien bij de kaap, het dorp Miseno en bij Bacoli en Baia. In Baia is het Archeologisch Museum van de Campi Flegrei gevestigd met interessante vondsten uit het gebied van de Brandende Velden en in het archeologische park Baia ligt een deels verzonken stad.