Kapel Vitaleta

 

De Kapel van de Madonna di Vitaleta is schitterend gelegen op een heuvel bij het dorp Vitaleta in het Toscaanse landschap en het heuvelachtig gebied van de gemeente San Quirico d’Orcia in de Italiaanse provincie Siena. De kapel van de Madonna van Vitaleta ligt aan een onverharde weg tussen de stadjes Pienza en San Quirico d’Orcia in het beschermde werelderfgoed Val d’Orcia.

 

De kapel is oorspronkelijk waarschijnlijk gebouwd in late renaissance stijl in de zestiende eeuw naar aanleiding van de legende waarbij een herderin een verschijning van de heilige Maria had gezien. Het huidige religieuze gebouw is in 1884 ontworpen door de architect Giuseppe Partini in renaissance stijl uit de zestiende eeuw.

 

De strakke gevel aan de voorzijde van de kapel is gebouwd met het pietra di Rapolana; deze steensoort wordt gewonnen in de steengroeven van de gemeente Rapolano Terme en wordt ook wel het travertijn van Rapolana of het travertijn van Siena genoemd. Boven het portaal is een klein roosvenster en het fronton te zien. De achterzijde van de Kapel van de Madonna di Vitaleta bestaat uit een ronde toren met een fraaie klokkengevel.

Naast het gebouw staan de Italiaanse cipressen die zo kenmerkend zijn voor het Toscaanse landschap.

 

Het standbeeld van de Madonna gemaakt door de Italiaanse beeldhouwer Andrea della Robbia stond oorspronkelijk in de kapel maar is sinds 1870 geplaatst in de kerk van de Madonna di Vitaleta in het historische centrum van San Quirico d’Orcia.

De Kapel van de Madonna di Vitaleta ligt vier kilometer ten westen van het stadje Pienza en is te bereiken via een wandelroute door het heuvelachtige landschap.

 

 

Kapel Vitaleta is vanwege deze idyllische ligging en de kleurcontrasten met het omliggende landschap een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van de regio Toscane. Het is een populaire bestemming voor een dagje uit, al dan niet gecombineerd met een picknick in het Toscaanse landschap.

 

Twintig kilometer ten westen van de kapel ligt het stadje en wijnbouw gebied Montalcino en ten zuiden liggen in de bossen de thermen van San Filippo met de warmwater poelen en de bijzondere natuurlijke vormen van travertijn.