Klooster San Vincenzo al Volturno

 

Het klooster San Vincenzo al Volturno ligt in de regio Molise in Italië en in de gemeente Castel San Vincenzo. Het klooster of de abdij heeft een mooie ligging in de vallei van de bovenloop van de rivier Volturno en in het nationale park Abruzzo, Lazio en Molise. Het klooster is een historische benedictijnenabdij en oorspronkelijk gebouwd tussen de vijfde en de zesde eeuw. De abdij liep in de negende eeuw schade op door een aardbeving en werd vrij kort daarna aangevallen door de Saracenen. De monniken die overbleven vluchtten naar Capua en keerden terug in 914. Het klooster werd uiteindelijk verplaatst in de elfde eeuw naar een beter te verdedigen positie aan de oostkant van de rivier Volturno.

 

In het jaar 1115 wijdde paus Paschalis II de nieuwe abdijkerk in, maar in de twaalfde eeuw veroverden de Normandiërs de regio’s Molise en Abruzzen. Het klooster bleef wel min of meer intact maar de monniken hadden geen zeggenschap meer over het gebied. In 1349 verwoestte een nieuwe aardbeving een deel van het klooster. Het klooster werd door steeds minder monniken bewoond en vanaf de vijftiende eeuw werd het klooster extern bestuurd. In 1669 werden het klooster en al zijn overige eigendommen toegewezen aan Montecassino in de huidige regio Lazio. Het klooster San Vincenzo al Volturno werd in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd en wederom zwaar beschadigd.

 

Ondanks alle tegenslagen werd het klooster gerenoveerd aan het einde van de twintigste eeuw en er woonden sinds 1989 weer benedictijner monniken.

 

Een nieuwe benedictijnse gemeenschap vestigde zich officieel op 22 januari 2017 in San Vincenzo al Volturno en er wonen nu zeven nonnen.

 

De huidige abdijkerk, de crypte van de abt Epiphanius en de archeologische opgraving van de oude abdij zijn te bezichtigen. Bij het klooster is een sober pension voor bedevaartgangers (niet voor toeristen).

 

De nonnen leven eenvoudig en onderhouden het klooster, de tuin en een moestuin en ze maken borduurwerk en rozenkransen. In de maand juli wordt er elk jaar een cursus Gregoriaans gegeven en elke zondag is er een Heilige mis. In het stadje Castel San Vincenzo en rondom het gelijknamige meer zijn goede pensions en hotels en ook in andere dorpen of stadjes binnen het nationale park en in de plaats Isernia.