Lecce

 

De stad Lecce ligt in het zuidoosten van Italië op het schiereiland Salento in de regio Apulië, 40 kilometer ten zuiden van Brindisi en op korte afstand van de Adriatische kust.

 

De stad staat bekend om de vele gebouwen in Lecce barok stijl, dit is een regionale vorm van Europese barok uit vooral de zeventiende en de achttiende eeuw. Het is een onafhankelijke stijl met weelderige gevels en veel decoraties. In de omgeving van de stad wordt de relatief zachte en compacte kalksteen Pietra Leccese gewonnen, een steensoort met een warme, bijna gouden kleur. De Lecce-barok met de lokale steen werd gebruikt in de stad en op het schiereiland Salento door lokale architecten zoals Giuseppe Zimbalo en de Barocco Leccese van Salento staat op de voorlopige werelderfgoed lijst.

 

Bezienswaardigheden Lecce

 

De basiliek Santa Croce, de kerk van het Heilige Kruis werd voltooid aan het einde van de zeventiende eeuw. De Santa Croce heeft een rijkelijk versierde gevel met een roosvenster en veel decoraties.

 

De Kathedraal van Lecce werd oorspronkelijk gebouwd in 1144 maar gerestaureerd in de zeventiende eeuw door Giuseppe Zimbalo. De vierkante klokkentoren heeft vijf verdiepingen en een hoogte van 72 meter, vanaf hier is er een mooi uitzicht op de Adriatische Zee. In de kathedraal zijn een aantal bezienswaardigheden zoals de twaalf zijkapellen elk met een eigen altaar en veel decoraties.

 

Het Duomo plein, Piazza Duomo, is gebouwd aan het einde van de achttiende eeuw in barokstijl, het is een zeldzaam voorbeeld van een “gesloten plein”, het Duomo plein werd afgesloten door in de avond de deuren van de propyleeën, de monumentale ingangen, te sluiten. Aan het plein liggen de kathedraal van Lecce, de klokkentoren, de Episcopio dit is het paleis waarin de aartsbisschop van Lecce woont en het Seminario paleis.

Andere bezienswaardige kerken en kloosters in de stad zijn onder andere de Santa Irene, de San Matteo, de San Niccolo dei Greci, de San Lazzaro, de San Giacomo, het klooster van de Theatijnen, het klooster van de Karmelieten en het klooster van de Augustijnen. Het paleis van Celestini van de kloosterorde van Celestijnen werd voltooid aan het einde van de zeventiende eeuw. Het is een barok monument ontworpen door de twee Italiaanse architecten Giuseppe Zimbalo en Giuseppe Cino. Het gebouw wordt nu gebruikt door de regering.

 

Het Romeinse amfitheater in Lecce uit de tweede eeuw na Christus ligt bij het Sant’Oronzo-plein en is gebouwd voor ruim 20.000 toeschouwers. Het theater wordt nog steeds gebruikt voor verschillende lokale evenementen.

De hoge kolom met het standbeeld van St. Oronzo op het St. Oronzo plein is een geschenk van de stad Brindisi aan de stad Lecce omdat de heilige volgens de legende een uitbraak van de pest in Brindisi heeft beëindigd. St. Oronzo of Sint Orontius van Lecce is de beschermheilige van de stad. De kolom waarop het standbeeld staat is afkomstig van de Via Appia, een oude Romeinse weg.

 

In de stad zijn nog een aantal stadspoorten en een triomfboog te zien zoals de Porta Napoli. Er zijn in de stad een aantal musea zoals het archeologisch museum, een Romeins theatermuseum, en het Puglia spoorwegmuseum.

 

 

In Lecce zijn jaarlijks een aantal festivals, het belangrijkste festival is het feest van de beschermheilige St. Oronzo elk jaar van 24 tot en met 26 augustus met een processie, concerten, theatervoorstellingen, evenementen op het gelijknamige plein en in de hele stad, de drie feestelijke dagen worden afgesloten met een traditionele vuurwerkshow. Keuze uit 5-sterren hotels of een B&B in het centrum en omgeving.