Ligurië

 

De regio Ligurië ligt in het noordwesten van Italië, het is een vrij kleine en smalle regio tussen de Ligurische Zee en de Ligurische Alpen met een totale oppervlakte van 5422 vierkante kilometer. Genua is de hoofdstad van Ligurië en de regio is onderverdeeld in de vier provincies: Imperia, Savona, Genua en La Spezia.

 

Ligurië ligt aan de Italiaanse Rivièra of aan de Ligurische kust en deze kuststrook sluit via Monaco aan op de Franse Rivièra. Het centrum van de Ligurische kust is Genua, het gedeelte ten oosten van deze stad wordt de Rivièra di Levante; de kust van de rijzende zon genoemd. Het gedeelte ten westen van deze stad wordt de Rivièra di Ponente; de kust van de ondergaande zon genoemd.

De Bloemenrivièra is een deel van de Rivièra di Ponente en ligt rond de steden Sanremo en Ventimiglia en wordt zo genoemd op basis van de sierteelt en de vele bloemen-markten of festivals in de regio.

 

De Italiaanse Rivièra heeft een lengte van bijna 330 kilometer en een mild klimaat. Langs de rotsachtige kust liggen veel baaien of kleine inhammen met korte of lange stranden en Ligurië is een populaire toeristische regio.

De belangrijkste internationale luchthaven van de regio is Cristoforo Colombo bij Genua en bij deze stad ligt ook de grote en een van de belangrijkste havens van het land.

 

Natuur Ligurië

 

Ligurië is een heuvelachtige tot bergachtige regio met in het noorden de Ligurische Alpen en de Ligurische Apennijnen en in het zuiden de Ligurische Zee. Het hoogste punt van de regio is de Monte Saccarello met een hoogte van 2201 meter de Ligurische Alpen. Het is een groene regio waarvan ruim 65% bestaat uit bebost gebied.

 

De beschermde natuurgebieden zijn: het nationale park Cinque Terre, negen regionale natuurparken: Antola, Aveto, Beigua, Bric Tana, Porto Venere, Montemarcello-Magra-Vara, Piana Crixia, Portofino en het regionale natuurpark van de Ligurische Alpen. Er zijn verder nog een aantal natuurreservaten en drie zeereservaten.

 

Het zeereservaat Pelagos is een internationaal beschermd gebied voor de kusten van de Italiaanse regio’s Toscane, Ligurië en Sardinië en voor de kust van Monaco en een deel van de Franse kust met excursies om walvissen of dolfijnen te zien vanuit verschillende havens in de regio.

 

De grootse bosgebieden liggen in het binnenland, de flora bestaat vooral uit de mediterrane vegetatie met in het westen meer een alpiene vegetatie en aan de kust de teelt van sierplanten. De Alta Via dei Monti Liguri is een lange afstand wandelpad met een lengte van 442 kilometer door de Ligurische Alpen en Apennijnen en deels langs de kust. Het westelijke startpunt van de bewegwijzerde wandelroute ligt bij de plaats Ventimiglia en het oostelijke startpunt bij Ceparana, op de grens met Toscane.

 

Bezienswaardigheden Ligurië

 

De bekendste bezienswaardigheden in de regio Ligurië zijn Portofino, Porto Venere en de kuststrook Cinque Terre met de dorpen: Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Portovenere, de Cinque Terre en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto is in zijn geheel een Unesco werelderfgoed net als het historische centrum van Genua. Rapallo is een grote en bekende kustplaats op korte afstand van Genua. Het stadje Camogli heeft een mooie ligging aan de kust en in een regionaal park net als het stadje Santa Margherita Ligure.

 

Sanremo wordt wel de bloemenstad genoemd vanwege de centrale ligging aan deze rivièra. Varigotti heeft een van de langste stranden van de hele regio. Ventimiglia is de grensstad met Frankrijk en wordt ook wel de westelijke poort van Italië genoemd. Er zijn veel bezienswaardige bergdorpen met een mooie ligging zoals Bajardo, Apricale, het middeleeuwse dorp Dolceacqua in de Nervia vallei, het dorp Triora bij de berg Saccarello en de verlaten dorpen Bussana en Balestrino. Ligurië is de kleurrijkste regio van Italië met langs de kust de stadjes en dorpen met de huizen in opvallende kleuren als gids op zee voor de vissers op weg naar hun thuishaven. De kleuren van de bloemen in de teelt en op de markten, maar ook  de diepblauwe zee met de duizenden witte zeilen van de zeilboten tegen de achtergrond van de groene heuvels.

 

vakantiebestemmingen Ligurië

 

natuur en cultuur Ligurië

 

overige informatie