Locorotondo

 

Locorotonde in Italië ligt in de provincie Bari in de regio Apulië, 9 kilometer ten zuidoosten van het bekende Alberobello en 37 kilometer ten noorden van Tarente. Locorotondo wordt wel het mooiste kleine stadje van Apulië genoemd en ligt op een hoogte van 410 meter in de Itria Vallei. Het stadje heeft zijn naam te danken aan de ronde structuur van het historische centrum.

 

De Itria vallei is vrij vlak met wijngaarden die goede lokale witte DOC wijnen produceren, olijfbomen, stapelmuren en in het landschap staan veel Trulli. Dit gedeelte van de vallei wordt ook wel de Murgia van de Trulli of het Land van de Trulli genoemd met de bekende ronde of halfronde witte huizen in deze regio met het kegelvormige dak. Locorotondo is een van de Italiaanse stadjes met de bandiera arancione, de vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano en het stadje is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië.

 

De San Giorgio Martire kerk is gebouwd tussen 1790 en 1825 en heeft een robuuste gevel, een opvallende klokkentoren en een interieur met veel decoraties. Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn de San Rocco kerk gebouwd in 1710 en genoemd naar de beschermheilige van Locorotondo. De Maria Addolorata kerk uit 1728, de Santa Maria Annunziata kerk uit 1813 en een kleine basiliek.

 

Het historische centrum is een doolhof van smalle straatjes, bogen, smalle doorgangen, binnenplaatsen en vaak opvallende hellende daken op de huizen. In het centrum ligt ook een natuurhistorisch museum met vondsten en veel informatie over de Vallei Itria.

 

Er zijn elk jaar een aantal festivals in de stad, het belangrijkste religieuze feest San Rocco is ter ere van de beschermheilige van de stad. Het feest begint met een processie op 15 augustus, op 16 augustus volgt er nog een tweede processie en is er feest in de stad met muziek, eten, drinken en om middernacht een vuurwerkshow. 17 augustus is er een processie waarbij het beeld van de beschermheilige wordt teruggebracht naar de kerk.

 

Het Locus Festival is een muziekfestival in de zomer met concerten van nationale en internationale artiesten.

 

Locorotondo is een bezienswaardig stadje en een goede uitvalsbasis om de regio Apulië te verkennen, er is een ruime keus in luxe hotels, pensions of overnachten in een trullo of een landelijk gelegen B&B. De regio kent een aantal traditionele gerechten en er zijn goede restaurants met een mooie ligging met uitzicht op de vallei.