Loreto

 

Loreto in Italië ligt in de provincie Ancona in de regio Marken, 30 kilometer ten zuiden van de stad Ancona en op korte afstand van de Adriatische kust. Loreto is een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Italië vanwege de basiliek van het Heilige Huis, de bedevaart is ontstaan aan het begin van de veertiende eeuw naar de kapel het Huis van Maria. In het midden van de vijftiende eeuw werd de basiliek gebouwd. In heel Europa zijn later Loretokapellen gebouwd gewijd aan de bescherming van Maria van Loreto.

 

Het Piazza della Madonna is het beroemde centrale plein en ligt op het hoogste punt van de stad, centraal op het plein staat de Fontana Maggiore ook wel de fontein van de Madonna genoemd. De monumentale fontein is gebouwd tussen 1602 en 1622 van marmer en brons in barokstijl en is versierd met bronzen sculpturen. De beroemde basiliek van het Heilig Huis staat aan de oostkant van het plein, het Apostolisch paleis ligt aan de noord- en westzijde en aan de zuidzijde staan huizen. Het Apostolisch paleis maakt deel uit van de basiliek en is in gebruik als museum met schilderijen, beeldhouwwerken, gouden en zilveren sieraden, wandtapijten en majolica keramiek, het zijn geschenken uit de afgelopen eeuwen die aan het Heilige Huis zijn geschonken.

 

De basiliek van het Heilig Huis of de basilica della Santa Casa is een van de belangrijkste en meest bezochte Maria-heiligdommen in de katholieke wereld. De basiliek is de eindbestemming van de Via Loreto; een middeleeuwse bedevaartsroute van Rome naar Loreto.

 

In de basiliek staat een deel van het Heilig Huis van Nazareth, volgens de legende brachten engelen het huis van de Heilige Familie van Nazareth naar de regio Marken. Het Heilig Huis van Loreto is volgens de legende het huis waar Maria, de moeder van Jezus, opgroeide en waar de Aankondiging van de Heer plaatsvond.

Het huis kwam op 10 december 1294 in Loreto en al snel werd het Heilig Huis van Loreto een veel bezochte  bedevaartsplaats, om het huis te beschermen werd er eerst een kerk en later de huidige koepelvormige basiliek gebouwd. Het Heilige Huis is nu bedekt met marmer en de basiliek heeft een bijzonder indrukwekkend interieur.

 

Elk jaar op 9 december, de vooravond van de komst van het huis, is er een groot festival in Loreto maar ook in andere plaatsen in de regio Marken. Het is op de avond van La Venuta gebruikelijk om vreugdevuren aan te steken omdat er volgens de legende in 1294 ook vuren werden ontstoken om het pad van de engelen te verlichten. Op 10 december wordt in de regio de Dag van Marken gevierd of het feest van de Madonna van Loreto. De Dag van Marken wordt in de hele regio gevierd maar ook in het buitenland waar oorspronkelijke bewoners van de regio nu wonen, de dag staat in het teken van de geschiedenis, de cultuur en de tradities van de regio Marken.

In het centrum en dicht bij de kust zijn hotels, B&B’s of een casa rural met een goede waardering en een scherpe prijs.