Macerata

 

Macerata in Italië is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Marken, 50 kilometer ten zuiden van de stad Ancona en op korte afstand van de kust. De omgeving heeft een wisselvallig klimaat door de ligging tussen de zee en het Apennijnen gebergte. Het historisch centrum van de stad heeft een mooie ligging op een hoogte van 315 meter tussen de valleien van de rivieren Chienti en Potenza.

 

 

Bezienswaardigheden Macerata

 

De kathedraal van Macerata of kerk van San Giuliano is gebouwd tussen 1771 en 1790 in een neoklassieke bouwstijl met een gotische klokkentoren van een ouder gebouw uit de vijftiende eeuw. De kerk heeft een opvallend licht interieur met een koepel en zijkapellen en fraaie fresco’s. De San Filippo Neri is een kerk gebouwd in barokstijl in de zeventiende eeuw met een mooi interieur met veel marmeren decoraties en muurschilderingen.

 

 

Andere bezienswaardige kerken zijn onder andere de San Giorgio, de San Michele Arcangelo en de San Francesco kerk. Helvia Recina is een oude Romeinse nederzetting net ten noorden van de stad in de vallei Potenza en in de wijk Villa Potenza. Helvia Recina was een kleine Romeinse stad  gebouwd in de derde eeuw v.Chr. Tijdens archeologische werkzaamheden zijn het oude theater en een aantal muren opgegraven. In en rond de stad staan nog een aantal oude torens met stadspoorten.

 

Het Sferisterio is een openluchttheater in het oude centrum, de halfronde arena is de belangrijkste locatie voor culturele festivals met concerten en theatervoorstellingen. Het theater is gebouwd aan het begin van de negentiende eeuw, het openluchttheater heeft een goede akoestiek, ruim 2500 zitplaatsen en in de zomer is er elk jaar een operafestival.

 

De loggia van de kooplieden van Macerata is een historisch gebouw in renaissance stijl en ligt aan het plein Piazza della Liberta. Het Palazzo Buonaccorsi ligt op korte afstand van de loggia met een museum voor openbare kunst en een rijk versierd interieur. Andere musea in de stad zijn een natuurhistorisch museum en het ecomuseum Villa Ficana met aardehuizen. Aan het vrijheidsplein ligt ook het stadhuis, het theater Lauro Rossi en de grote klokkentoren.

 

Marcerata is goed bereikbaar met de spoorlijn Civitanova Marche-Fabriano en is gemakkelijk in een dag te bezoeken vanuit een van de kustplaatsen in de regio de Marken. Er is een ruime keus in goedkope hotels of een B&B en in het centrum zijn veel restaurants met een gevarieerd aanbod van fastfood tot traditioneel.