Maiori

 

Maiori ligt aan de Amalfikust in de Italiaanse provincie Salerno en in de regio Campanië, vijf kilometer ten noordoosten van Atrani en een kleine twee kilometer ten oosten van Minori. Vanaf het bergdorp Ravello is er mooi uitzicht op Maiori en de kustlijn. Het stadje ligt aan de voet van een heuvel en heeft ruim 5500 inwoners, er is naast de vissershaven een kleine jachthaven. Maiori heeft het langste aaneengesloten zandstrand van de Amalfikust met een lengte van bijna een kilometer, aan de meest oostelijke punt van het strand ligt de Normandische toren en ten oosten van het centrum liggen nog een aantal baaien met kleinere stranden.

 

Bezienswaardigheden Maiori

 

De Santa Maria a Mare is een bijzonder opvallende kerk met bijna het uiterlijk van een kasteel, de kerk is gebouwd in de dertiende eeuw als uitbreiding van de al bestaande Aartsengel Michaëlkerk. De Santa Maria a Mare of de Maria ter Zee kerk is genoemd naar het Mariabeeld dat volgens de legende op het strand is gevonden. De klokkentoren van de kerk is gebouwd in de veertiende eeuw en de buitenkant van de kerk is gerenoveerd in de achttiende eeuw. De kerk heeft een mooi plafond met fresco’s geschilderd door een Napolitaanse schilder en er is een klein museum met religieuze voorwerpen. Elk jaar op 15 augustus wordt de Maria-Tenhemelopneming herdacht met een processie en feest in de stad.

 

In de stad en op de heuvel liggen nog een aantal bezienswaardige kerken en kapellen. Het Palazzo Mezzacapo ligt in het centrum van de stad en was ooit de residentie van de markies Mezzacapo, het gebouw is nu van de gemeente. Het gebouw is wel open voor bezichtiging en naast het paleis liggen de Mezzacapo tuinen. Het kasteel van San Nicola ligt boven het stadje in de heuvels en is als fort gebouwd in de negende eeuw als onderdeel van een verdedigingssysteem.

 

Langs de kust van Maiori liggen een aantal defensieve torens, de meest opvallende toren is de Torre Salicerchio die ook wel de Torre Normanna wordt genoemd.

Deze Normandische toren of de toren van de Noormannen ligt aan het einde van het strand van Maiori en is van binnen te bezichtigen, op het dak van de toren is een restaurant met mooi uitzicht.

 

In het midden van de twintigste eeuw filmde Roberto Rossellini in de omgeving een aantal van zijn films, een van zijn beroemde uitspraken over Maiori was:

“De bewoners van de kust zijn gek, dronken van de zon, maar ze weten hoe ze moeten leven door gebruik te maken van een kracht die maar weinigen van ons bezitten: de kracht van de verbeelding”. Er is nu jaarlijks in november een filmfestival waarop de Roberto Rossellini International Award wordt uitgereikt.

 

Er zijn verschillende Italiaanse restaurants en een paar 4-sterren hotels en appartementen direct aan het strand maar ook op de heuvel en ten oosten van het stadje ligt een camping.