Maratea

 

Maratea ligt in het westen van de Italiaanse regio Basilicata aan de Golf van Policastro, een inham van de zuidelijke Tyrreense Zee. Maratea is een mooi gelegen kustplaats en wordt wel de Parel van de Tyrreense Zee genoemd vanwege het schilderachtige landschap. Het is de belangrijkste toeristische bestemming aan de kust van de regio Basilicata. Een andere bijnaam is de stad met de 44 kerken vanwege het artistieke en historische erfgoed met kerken, kapellen en kloosters. De kustlijn heeft een lengte van 32 kilometer met kleine baaien, rotsen en strandjes, de haven ligt centraal aan deze kust en in het zuiden ligt het kleine eiland Santo Ianni. De heuvels langs de kust liggen over de lengte tussen de zee en de berg Coccovello met een hoogte van 1505 meter.

De Coccovello is de hoogste vulkaan aan de Tyrreense Zee van de Lucanische Apennijnen en de hoogste berg van Maratea, vanaf de heuvels die vaak doorlopen tot in zee is er een mooi uitzicht op de kust. Het bovenste deel van de oude stad wordt Castello genoemd en het lagere deel Borgo, Castello is onbewoond en Borgo is het levendige en historische centrum van de stad.

 

Bezienswaardigheden Maratea

 

De meest opvallende bezienswaardigheid van Maratea is het grote standbeeld van Christus de Verlosser, het 21 meter hoge beeld staat op het hoogste punt van de Monte San Biago. Het standbeeld van de Verlosser is landinwaarts gericht met uitzicht op Maratea. Op de rotsachtige top van de berg San Biago liggen de ruines van de oude stad Maratea Castello, deze oude stad werd in 1806 aangevallen en ruim 100 jaar later werd er een smeedijzeren herdenkingskruis geplaatst. Dit kruis werd elke keer getroffen door de bliksem en werd vervangen voor een betonnen kruis met bliksemafleiders. De graaf Stefano Rivetti van Val Cervo wilde het kruis graag laten vervangen voor een monument van Christus de Verlosser, de gemeente ging akkoord en de kunstenaar Bruno Innocenti kreeg de opdracht. In 1965 werd het standbeeld definitief geplaatst, de kleur en de stijl van het beeld van de Verlosser zijn zo ontworpen dat ze samenvloeien met het landschap van Maratea. De kleur wit is afgeleid van de witte koppen op de golven bij de inhammen van de kust, waar de witte rotsen een sterk contrast vormen met de blauwe zee en het groene landschap, de robuuste stijl van het beeld is afgeleid van de kusttorens die als vuurtoren in gebruik zijn. Het standbeeld vormt volgens Innocenti zo een baken van veiligheid en is landinwaarts gericht geplaatst, niet als een schreeuw naar de zee maar als een rustige oproep; een welkom om te verzamelen.

 

Het Isola Santo Ianni ligt ten zuiden van de haven van Maratea in de Golf van Policastro, het rotsachtige eilandje heeft een lengte van 200 meter en een maximale breedte van 18 meter. Er is weinig begroeiing op het eiland Santo Ianni maar er leeft een blauwbruine hagedis (Podarcis siculus paulae) die de draak Santo Ianni wordt genoemd. Rondom het eilandje is een vindplaats van onderwaterarcheologie, in het gebied zijn amforen en ankers gevonden uit de Romeinse tijd.

Een deel ligt nog op de zeebodem en een deel van de vondsten zijn tentoongesteld in het Palazzo De Lieto in het oude centrum van Maratea. In het De Lieto is een permanente tentoonstelling van onderwaterarcheologie onder het beheer van het Basilicata Museum Complex.

 

 

De basiliek en het heiligdom van San Biagio ligt op de gelijknamige berg, San Biago of Blasius van Sebaste is de beschermheilige van Maratea en zijn naamdag wordt elk jaar op 3 februari gevierd. In het gebied zijn nog veel andere kerken en kapellen zoals de Kerk van de Madonna del Rosario of de Rozenkranskerk met een mooi interieur. De kerk van Santa Maria Maggiore met de romaanse klokkentoren ligt in de Borgo, het historisch centrum, en het is de parochiekerk van Maratea.

De Borgo is een oud stadje met een sfeervolle uitstraling, smalle straatjes en winkeltjes, een aantal kerken en oude huizen zolas het Palazzo De Lieto met museum.

 

In de zomermaanden is er het Maratea Scena, een zomerfestival met verschillende culinaire en culturele evenementen. Maratea ligt in een mooie wandelomgeving en het is de belangrijkste vakantiebestemming van de regio Basilicata, er is een goede keus in mooi gelegen hotels of een Bed & Breakfast in de omgeving van het oude centrum of in het landelijke gebied tussen de heuvels.