Marken

 

De regio Marken of Marche in Italië is een regio in het midden van het land en ligt aan de Adriatische Zee, de hoofdstad is Ancona. De regio Marken heeft een oppervlakte van 9694 vierkante kilometer en is onderverdeeld in de vijf provincies: Ancona, Ascoli Piceno, Fermo, Macerata en Pesaro e Urbino. De geschiedenis en het landschap van de regio Marken of De Marken is vooral beïnvloed door de Piceni; een Italiaanse volkstam uit het historische gebied Picenum, door de Romeinen en de renaissance periode waardoor er in de hele regio veel cultureel erfgoed is. De regio heeft een mild klimaat, in de heuvelachtige gebieden ligt in de winter meestal sneeuw en er valt meer neerslag dan aan de kust. De belangrijkste inkomstenbronnen in de Marken zijn handel, landbouw, vissen en toerisme. De handel in dit gebied wordt wel het Marche model genoemd en is gebaseerd op kleinschalige industrie en lokale ambachten waarbij geen staatsteun of grote leningen van banken nodig zijn. De belangrijkste sectoren zijn schoenen, lederwaren, meubels, textiel, verlichting, muziekinstrumenten en scheepswerven.

 

Natuur Marken

 

Het landschap van de regio Marken is groen en heuvelachtig tot bergachtig met rivierdalen en een vrij smalle en vlakke kuststrook aan de Adriatische Zee met een lengte van 173 kilometer. De hoogste berg in de regio is de Monte Vettore met een hoogte van 2476 meter en deze ligt in het Sibillini gebergte onderdeel van het Apennijnen gebergte. Er zijn twee nationale parken maar die worden gedeeld met omliggende regio’s, het nationaal park Monti Sibillini met onder andere het gesteente de Lame Rosse ligt in de regio’s Marken en Umbrië en het nationaal park Gran Sasso en Monti della Laga ligt in de regio’s Abruzzen, Marken en Lazio. De belangrijkste rivieren in de regio zijn de Metauro, de Tronto en de Potenza. De belangrijkste meren zijn het Meer van Pilato en de Portonovo meren, er zijn vier regionale parken en een aantal natuurreservaten. Langs de kust ligt een deel van het fietspad de Groene Adriatische Corridor en er zijn opvallend veel speciale beschermingszones (SPZ) voor migrerende vogels.

 

Bezienswaardigheden Marken

 

De Italiaanse dichter Cecco d’Ascoli schreef over de regio “O prachtig land met zoete heuvels …”, door het gelijkmatige glooiende landschap heeft Marken nog steeds de bijnaam zoet of lieflijk landschap. Het is een aantrekkelijke regio voor een vakantie met een mix van culturele bezienswaardigheden, kunstzinnige steden, groene heuvels en kustplaatsen met lange stranden. De stad Loreto is een belangrijke bedevaartplaats, Urbino is de geboorteplaats van de bekende Italiaanse kunstenaar Rafaël, een belangrijke plaats in de geschiedenis van de renaissance en werelderfgoed. De kustplaats Portonovo ligt aan een mooie baai en is een bekend artistiek centrum. Een van de meest bezochte bezienswaardigheden in de regio Marken zijn de Grotten van Frasassi met de Tempel van Valdier. In de hele regio liggen veel kastelen, forten of kastelen en ommuurde steden zoals het mooie en romantische stadje Gradara.

 

vakantiebestemmingen Marken

 

natuur en cultuur Marken

 

overige informatie