Marta

 

Marta ligt in de provincie Viterbo in de regio Lazio in Italië, 22 kilometer ten noordwesten van de stad Viterbo. Het stadje Marta heeft een mooie ligging op een hoogte van 315 meter aan het Meer van Bolsena en bij de bron van de rivier Marta; de enige afwatering van het meer. Rondom de kleine stad ligt het Monti Volsini gebergte en voor de kust ligt het eiland Martana, het hoogste punt van de gemeente is de Monte di Marta op een hoogte van 430 meter. In de bosrijke heuvels ligt het heiligdom van Santa Maria del Monte, de bossen op de heuvels zijn een mooie wandelomgeving en er leven onder andere vossen en wilde zwijnen.

 

 

Bezienswaardigheden Marta

 

Bezienswaardigheden in Marta zijn onder andere de Collegiale kerk van St. Marta en Biagio met klokkentoren en de kerk van Santissimo Crocifisso met een barok interieur en fresco’s. Het kasteel van Marta is gebouwd in de dertiende eeuw in het oude centrum van het stadje en de meest opvallende bezienswaardigheid van het gebouw is de hoge klokkentoren.

De klokkentoren heeft een hoogte van 21 meter met een vierkante basis en een achthoekige top.

 

De toren en het heiligdom op de berg zijn de meest belangrijke symbolen van het stadje en trekken zeker in de zomermaanden veel bezoekers. De klokkentoren is gerestaureerd en vanaf de toren is er mooi uitzicht op het Meer van Bolsena en omgeving.

 

Het Heiligdom van Santa Maria del Monte ligt op de heuvel en is gebouwd in renaissance en barok stijl.

Het was oorspronkelijk een kerk en een klooster onder het beheer van benedictijnse monniken en ze bewaakten het beeld van Maria. In de vijftiende eeuw werd het heiligdom herbouwd, het hoofdaltaar is opgedragen aan de Madonna en het Kind vanwege de legende.

 

Volgens deze lokale legende ging een van de bewoners van het dorp hout halen in het bos en kreeg in een visioen het verzoek om een kerk te bouwen. Elk jaar op 14 mei is er een festival gewijd aan Madonna del Monte met een processie naar het heiligdom, de inwoners van de stad getuigen hun respect met onder andere lokale producten van hun arbeid. Hierna is er een markt met de eerste vruchten en groenten van het seizoen, verse vis uit het meer en voorjaarsbloemen. Het populaire festival elk jaar op 14 mei wordt Festa delle Passate of Festa della Madonna Santissima del Monte genoemd.

 

 

Het eiland Martana ligt in het Meer van Bolsena tegenover het stadje Marta, het is de kleinste van de twee eilanden in het meer. Op het groene Martana eilandje liggen de restanten van een oud klooster en aan de oevers leven veel watervogels. Het eiland is nu privébezit en kan niet worden bezocht, het is wel mogelijk om rond het eilandje te varen met een kleine boot of kano die te huur zijn bij het meer. In het dorp zijn kleinschalige hotels of een casa rural te huur.