Massa Marittima

 

Massa Marittima ligt in de provincie Grosseto in de Italiaans regio Toscane, 20 kilometer ten noordoosten van de populaire kustplaats Follonica.

De kleine stad heeft een mooie ligging op een hoogte van 380 meter aan de zuidelijke uitlopers van de Colline Metallifere, dit zijn metaalhoudende heuvels met minerale bronnen en mijnen. Het metaalerts wordt al sinds de tijd van de Etrusken gewonnen en het hele gebied ligt nu in het Technologische en Archeologische park van de Metallifere heuvels. Massa Marittima heeft de oranje vlag of de bandiera arancione; een onderscheiding voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners. Het stadje is ook een van de Italiaanse Cittaslow steden, een keurmerk van de Slowfood organisatie voor steden die een onthaasten mentaliteit nastreven en een authentieke lokale identiteit willen bewaren met behoud van de leefomgeving, het landschap, de cultuurhistorie, streekproducten en gastvrijheid.

 

Bezienswaardigheden Massa Marittima

 

Het stadje Massa Marittima is verdeeld in de drie districten: Citta Vecchia; de middeleeuwse of oude stad met het plein Garibaldi, de Borgo; van oorsprong de wijk van de ambachten en de Citta Nuova; de nieuwe stad met woonwijken van de voormalige mijnwerkers. Er liggen nog stadsmuren met poorten grotendeels rondom de oude stad maar er ligt ook een gedeelte rond de nieuwe stad.

 

De kathedraal van San Cerbone ligt in het historische centrum op het centraal gelegen Piazza Garibaldi, de robuuste kerk is gewijd aan de beschermheilige van de stad: St. Cerbonius. De kerk is het belangrijkste religieuze gebouw van het gebied de Metallifere heuvels en werd gebouwd tussen de elfde en de dertiende eeuw, het is een van de belangrijkste monumenten van romaanse architectuur in de streek Maremma. Het is een grote kathedraal met klokkentoren en een gevel met blinde arcades, een loggia en kolommen met leeuwen met daar tussenin panelen die de legende van St. Cerbonius tonen. Het gebouw heeft een mooi interieur met schilderijen, sculpturen, een doopvont en de sarcofaag van de heilige Cerbonius. Religieuze kunst uit de kathedraal is ook tentoongesteld in het Museum voor Heilige Kunst van Massa Marittima, dit museum is gevestigd in de kerk van San Pietro all’Orto; een van de oudste kerken van de stad. In de gemeente net buiten de stad liggen nog veel bezienswaardige kerken en kloosters.

 

Het Palazzo del Podesta of Palazzo Pretorio is gebouwd tussen 1225 en 1235 met op de gevel wapenschilden van de podestas en van de gemeente Siena. In het paleis is het lokale archeologisch museum gevestigd. Het Palazzo Comunale is gebouwd tussen de dertiende en de vijftiende eeuw, het waren oorspronkelijk twee woontorens of torenhuizen, later werd de verbinding tussen de twee torens gebouwd en werd het stadhuis een volledig gebouw in gotische stijl. Naast het stadhuis staat het paleis van de graven van Biserno uit de dertiende eeuw. In de stad zijn nog circa vijftien bezienswaardige paleizen of woontorens.

 

In de bovenstad van het historische centrum liggen het kasteel Monteregio, de Torre del Candeliere of klokkentoren en het fort Cassero Senese met imposante torens en een loopbrug en mooi uitzicht op de omgeving.

In de stad en in de gemeente zijn een aantal jaarlijkse festivals, het Balestro del Girifalco festival wordt twee keer per jaar gevierd op het centraal gelegen plein Garibaldi. Het is een cultureel en middeleeuws evenement met onder andere een wedstrijd tussen kruisboogschutters.

Het toeristen informatiecentrum ligt bij de kathedraal, vanuit hier worden er rondleidingen georganiseerd en er is veel informatie over de bezienswaardigheden, de festivals, het opmerkelijk landschap in de omgeving en de mogelijke activiteiten. Er zijn luxe hotels of een resort of een jeugdhotel in het centrum of net buiten de stad.