Matera

 

Matera ligt in de provincie Matera in de regio Basilicata in het zuiden van Italië op ruim 40 kilometer van de Middellandse Zee. De stad Matera bestaat uit twee delen, de moderne stad en de oude deels verlaten gebied Sassi met de grotwoningen en de rotskerken. Sassi en het park met de rotskerken van Matera is een Unesco werelderfgoed.

 

 

In het gebied zijn veel bekende films opgenomen zoals “The passion of the Christ” met Mel Gibson. Matera is een Culturele hoofdstad van Europa in 2019, waarbij er verschillende culturele activiteiten worden georganiseerd.

 

Sassi en het park met de rotskerken van Matera 

 

Het gebied Sassi wordt al ruim 9000 jaar bewoond, de nederzetting uitgehouwen in de rotsen was perfect aangepast en in harmonie met de omgeving. De oude stad is gebouwd op de helling van het ravijn Gravina di Matera in het karstgebied Murgia. De letterlijke betekenis van de voormalige spookstad Sassi di Matera is “Stenen van Matera” maar wordt ook wel “stad van steen” genoemd. 

 

 

De belangrijkste bezienswaardigheden in Sassi di Matera zijn:

 

Sasso Barisano met de Civita is het oude centrum van de stad. In Civita hebben de gebouwen veel gebeeldhouwde portalen.

 

Sasso Caveoso ligt in het zuiden van Sassi di Matera en is gebouwd in amfitheater stijl. Vanaf de wijk Sasso Caveoso is de Santa Maria de Idris te zien.

 

De kerk San Pietro Caveoso is gebouwd in 1218 maar werd in de 17de eeuw volledig gerenoveerd.

 

De kerk van Santa Maria di Idris ook wel de Madonna de Idris genoemd is een rotskerk uitgehouwen in de rotsen. De naam Idris zou staan voor “degene die de weg toont”. De Santa Maria di Idris ligt op de top van de grote kalkstenen rots Monterrone. De kerk is via een tunnel door de rots verbonden met de crypte van San Giovanni Monterrone, zowel in de kerk als in de crypte zijn prachtige fresco’s te zien.

 

 

Kathedraal van Matera, officieel La cattedrale della Madonna della Bruna e di Sant’Eustachio.

 

De Matera kathedraal is in de 13de eeuw gebouwd in Romaanse stijl op het hoogste punt en centraal in Sassi op een rotspunt van de Civita.

 

 

In het archeologische gebied zijn grotwoningen van binnen te bezichtigen en vanaf het Tramontano kasteel is er een mooi uitzicht op Sassi di Matera.

 

Archeologisch Park van de rotskerken

 

Het Archeologisch Park van de rotskerken van Matera of het Parco della Murgia Materana is een regionaal park in de regio Basilicata op korte afstand van de grens met de Italiaanse regio Apulië.

 

 

Het archeologisch park is deel van het werelderfgoed. Binnen het regionale park ligt de Gravina di Matera, een diepe kloof uitgesleten in het kalksteen.

 

In het gebied liggen ook circa 150 rotskerken met fresco’s en gravures en verschillende verschanste dorpen.

Het gebied is een waar doolhof van rotskerken en rotswoningen. Prehistorische vondsten uit het gebied zijn te bezichtigen in het Ridola nationaal archeologisch museum van Matera.

 

Overnachten in bijzondere grothotels in de stad.

Ontdek tijdens een vakantie de onbekende bergachtige regio Basilicata, of combineer Matera tijdens een rondreis met het sfeervolle nabij gelegen Italiaanse Apulië en op korte afstand van de Ionische Zee met mooie stranden.