Meer van Barrea

 

Het Meer van Barrea in Italië ligt in het nationale park Abruzzen, Lazio en Molise in de provincie L’Aquila en in de regio Abruzzen. Het meer is ontstaan door de aanleg van een stuwdam in de Sangro rivier en heeft een oppervlakte van 2,25 vierkante kilometer en een maximale diepte van 31 meter. De plaats Barrea ligt aan het gelijknamige meer en de dorpen Villetta Barrea en Civitella Alfedena in de heuvels kijken uit op het meer. Deze drie dorpen liggen aan het meer, in de vallei liggen nog een aantal stadjes.

 

Het Lago di Barrea is een Ramsar wetland gebied met een oppervlakte van 3,03 vierkante kilometer. Het wetland of drasland is een belangrijk gebied voor migrerende vogels  hoewel het niet op een van de traditionele migratieroutes ligt. Het natuurgebied is ook van belang voor watervogels als verblijfplaats, om te overwinteren of als nestplaats.

 

Het plaatsje Barrea is op de heuvel gebouwd en bereikt een hoogte van 1060 meter met uitzicht op het Barreameer en op de groene Vallei Sangro.

 

De grote Sangro vallei ligt deels in de regio Abruzzen en deels in de regio Molise, het gebied is vrij vlak met wijngaarden en olijfbomen, steeneik, mediterrane maquis en waterplanten aan de oevers van de rivier Sangro.

 

Het stadje Barrea heeft ruim 700 inwoners, bezienswaardige kerken zijn: de San Tommaso Apostolo, de Madonna delle Grazie kerk en het klooster van Aartsengel Michaël. In het kasteel van Barrea met de ronde toren zijn in de zomer culturele evenementen.

 

Het plaatsje Villetta Barrea ligt tegenover Barrea aan de andere kant van het meer en ligt op een hoogte van 990 meter in het Monti Marsicani gebergte.

Er zijn enkele kerken, een grot, dennenbossen en de bergpas Passo Godi met het gelijknamige skigebied ligt op korte afstand van het dorp.

 

Civitella Alfedena

 

Civitella Alfedena ligt op een hoogte van 1123 meter tussen Barrea en Villetta Barrea in en met uitzicht op het Meer van Barrea. Het dorp heeft de bandiera arancione, de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano. Civitella Alfedena heeft circa 285 inwoners, het dorp lag in de Tweede Wereldoorlog op korte afstand van de Gustav-linie en onder andere door de gevolgen van de oorlog was er veel emigratie.

Het dorp heeft echter een mooie ligging in het nationale park en door de aandacht van het keurmerk van de Touring Club Italiano is het toerisme wat toegenomen. De kerk van Santa Lucia ligt in het historische centrum en is heropgebouwd in de twintigste eeuw, de kerk van San Nicola di Bari is gebouwd in de zeventiende eeuw. Elke tweede zondag van de maand juli is er een lokaal festival ter ere van de beschermvrouwe St. Lucia. In het hoogste deel van het stadje is nog een oude verdedigingstoren te zien, de toren is deel van het fort gebouwd in de veertiende eeuw en was een ideale plaats om pijlen af te schieten ter verdediging of om een boodschap te verzenden.

 

Civitella Alfedena ligt in een mooie wandelomgeving op korte afstand van het natuurreservaat Camosciara, de Achille Graziani-grot, het natuurgebied en museum van de Apennijnen Wolf en het natuurgebied van de Europese lynx. Lokale gerechten zijn gebaseerd op de omgeving, zoals kaassoorten ontstaan uit de vroegere veetrek, de honing van bijenhouders in de bergen, truffels, vleeswaren en veel soorten kruidenthee met aromatische kruiden uit de bergen. In het dorp met de gastvrije inwoners zijn enkele hotels en appartementen met een mooie ligging in de bergen en uitzicht op het Barreameer.