Meer van Bolsena

 

Het Meer van Bolsena is een kratermeer in de regio Lazio in Italië, 30 kilometer ten noorden van de stad Viterbo en in de gelijknamige provincie. Het meer is ruim 300.000 jaar geleden ontstaan door het instorten van vulkanische kraters van het oude vulkanische complex Vulsinio in het Volsini gebergte. Het Meer van Bolsena heeft een ovale vorm kenmerkend voor kratermeren en heeft een oppervlakte van ruim 113 vierkante kilometer, de gemiddelde diepte is 81 meter en de maximale diepte is 151 meter. Het is een van de grootste kratermeren van Europa, niet het grootste zoals sommige bronnen vermelden, het Lago di Bolsena is wel het grootste meer van de regio Lazio. Het meer heeft een kustlijn van 43 kilometer en langs de oevers van het meer liggen de plaatsen Bolsena, Montefiascone, Marta, Capodimonte, Gradoli, Grotte di Castro en San Lorenzo Nuovo.

 

In het meer liggen de twee kleine eilanden: Isola Bisentina en Isola Martana. Het Bolsenameer heeft een afwatering via de rivier Marta bij de gelijknamige plaats en de rivier met een lengte van 54 kilometer mondt uit in de Tyrreense Zee. In Tarquinia bij de loop van de rivier Marta ligt het natuurreservaat Salina di Tarquinia waar onder andere flamingo’s en verschillende soorten reigers leven.

 

In de omgeving ligt ook de Necropolis van Tarquinia en deze is onderdeel van het Unesco werelderfgoed Etruskische necropolis van Cerveteri en Tarquinia met rotsgraven en fresco’s op de muren.

Het Meer van Bolsena ligt in een opmerkelijke bijna ongerepte natuurlijke omgeving. Vissoorten in het meer zijn onder andere snoek, zeelt, kleine koornaarvis, scardinius scardafa, mul, protochondrostoma genei, rivierkreeft, potamon fluviatil, de paling en verschillende soorten witvis. Het natuurgebied trekt ook veel soorten migrerende watervogels aan er zijn verschillende plaatsen om de vogels te observeren.

In de omgeving liggen wijnbouwgebieden die de DOC- wijnen Est! Est !! Est !!! en Aleatico di Gradoli produceren. Rond het meer zijn er een aantal jaarlijkse festivals, informatie over locatie en de datum is beschibaar bij de omliggende plaatsen. In Bolsena ligt het Territoriale Museum met een weergave van de Etruskische-, Romeinse-, middeleeuwse- en renaissance periode en een natuurhistorisch museum.

 

Het Meer van Bolsena is een belangrijke maar toch rustige ecotoerisme bestemming in de regio Lazio voor zwemmen, kanoën, vissen, wandelen, fietsen en de culturele bezienswaardigheden. In het gebied liggen bij onder andere de stadjes of dorpen Bolsena, Montefiascone met de beroemde wijn, Marta en Capodimonte hotels, campings, agriturismi en B&B’s direct aan het Bolsenameer of met uitzicht op het meer.