Meer van Bracciano

 

Het Meer van Bracciano in Italië ligt in de regio Lazio en in de provincie Rome, circa 43 kilometer ten noorden van Rome, 80 kilometer ten zuiden van het Meer van Bolsena en 50 kilometer ten zuiden van de stad Viterbo. Het Meer van Bracciano is een kratermeer en is ontstaan door het instorten van een magmakamer van het oude vulkanische complex Vulcano Sabatino, rondom het meer ligt het Sabatine gebergte. Het Meer van Bracciano heeft een oppervlakte van 56,5 vierkante kilometer en een maximale diepte van 160 meter. De belangrijkste uitstroom van het meer is de Arrone rivier, deze rivier heeft een lengte van 35 kilometer en mondt uit in de Tyrreense Zee. Ten oosten ligt het kleinere Meer van Martignano en beide meren liggen in het regionale natuurpark Bracciano-Martignano.

 

Rond het Braccianomeer liggen drie plaatsen, aan de noordkant ligt Trevignano Romano, in het zuidoosten ligt Anguillara Sabazia en in het westen de stad Bracciano.

Het Meer van Bracciano is een opmerkelijk schoon meer en een populaire toeristische bestemming en langs het meer liggen stranden in een bosrijke omgeving. Watersporten zijn: zwemmen, zeilen, surfen, kanoën en vissen, het gebruik van een motorboot is niet toegestaan. In de stadjes rond het meer zijn restaurants en accommodaties zoals hotels of een Bed & Breakfast en er zijn enkele campings.

 

Natuurpark Bracciano-Martignano

 

Het regionale natuurpark Bracciano-Martignano is een beschermd natuurgebied van de regio Lazio met een oppervlakte van circa 170 vierkante kilometer tussen de provincies Rome en Viterbo. In het natuurpark liggen de twee meren Bracciano en Martignano, een wetland, een beukenbos en een aantal natuurlijke monumenten zoals de Caldara di Manziana. Het Meer van Martignano heeft een oppervlakte van 2,4 vierkante kilometer en een maximale diepte van 58 meter.

Het kratermeer Martignano is niet bereikbaar met de auto, wel via een wandelpad vanaf de parkeerplaats bij een ingang van het regionale park. Het Meer van Martignano is een bekende filmlocatie in onder andere de Italiaanse vijfdelige miniserie “De Avonturen van Pinokkio” van Luigi Comencini.

 

 

Het beukenbos van Monte Raschio is een ongerept natuurlijk bos met beukenbomen van circa 500 jaar oud. Het Monte Raschio bos is een werelderfgoed en maakt deel uit van het Unesco natuurlijk erfgoed: Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s. Dieren in het natuurpark Bracciano-Martignano zijn onder andere: het damhert, moeflon, everzwijn, wilde kat en de Corsicaanse haas. In het natuurgebied leven circa 160 soorten vogels waaronder de krooneend, de witoogeend en de parelduiker en vooral bij het wetland in de omgeving van het Martignanomeer zijn veel watervogels die hier overwinteren. In het park zijn goed aangegeven fiets- en wandelroutes en in de stadjes Bracciano en Anguillara Sabazia zijn wandelkaarten te koop en meer info over de omgeving en bezienswaardigheden bij een van de toeristen informatiecentra.

 

Cerveteri

 

Cerveteri ligt 20 kilometer ten zuiden van het Meer van Bracciano, het is van oorsprong een oude Etruskische stad. Een deel van de oude stad is onderdeel van het werelderfgoed “Etruskische necropolissen van Cerveteri en Tarquinia  –  Rotsgraven en fresco’s in de regio Lazio”.

 

De oude stad lag op korte afstand van zee en was een belangrijke handelsstad. Bezienswaardigheden zijn onder andere het kasteel Rocca, de oude kerk Santa Maria Maggiore en de Etruskische necropolis met veel belangrijke graven. De graven zijn goed bereikbaar via wandelpaden in het park en een aantal korte tunnels.