Meer van Massaciuccoli

 

Het Meer van Massaciuccoli in de Italiaanse regio Toscane ligt grotendeels in de provincie Lucca en deels in de provincie Pisa bij de kustplaats Viareggio. Het Meer van Massaciuccoli en de omliggende moerassen liggen in het natuurpark Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli en heeft een oppervlakte van 6,9 vierkante kilometer.

 

Het meer watert af in onder andere het Burlamacca kanaal bij Viareggio, dit kanaal is bevaarbaar en mondt uit in de haven. Het Meer van Massaciuccoli met de omliggende kanalen, sloten en het moerasland was altijd een belangrijke plaats voor trekvogels maar door vervuiling van industrie in de omgeving is dit belang afgenomen. De grachten en kanalen werden in het verleden aangelegd om de omliggende landbouw gebieden droog te leggen en om de kans op malaria terug te dringen. Er werd turf gestoken als brandstof voor de ovens van glasblazers en uit het hele gebied werd het kiezelzand gebruikt voor het maken van glas. Deze activiteiten zijn nu niet meer toegestaan in een poging om het natuurgebied te beschermen.

 

De status van natuurpark moet er voor zorgen dat het natuurlijk evenwicht weer wordt hersteld, er groeien in het gebied nog veel moerasplanten zoals riet, klein kroos, bultkroos, waterlelie, grof hoornblad, koningsvaren, grote lisdodde, galigaan en veenmos. Vogels in het natuurgebied bij het meer zijn onder andere de blauwe reiger, grote zilverreiger, koereiger, bruine kiekendief, watersnip, meerkoet, wilde eend, de kleine karekiet, tjiftjaf, purperreiger en de steltkluut. In het meer leven verder een aantal vissoorten.

 

Het Meer van Massaciuccoli is een populaire plaats om te zeilen, roeien of te kanoën en er zijn rondleidingen in het natuurgebied. De rondleidingen worden georganiseerd door de Lipu; dit is een Italiaanse vereniging voor de bescherming van vogels en voor de bescherming van de biodiversiteit. In het natuurpark Migliarino, San Rossore, Massaciuccoli met een oppervlakte van ruim 23 vierkante kilometer zijn loopbruggen aangelegd, er zijn bossen en verschillende soorten planten.

 

Het voormalige presidentiële landgoed van San Rossore is elke dag open voor het publiek en ligt in het gebied tussen Cascine Vecchie en La Sterpaia. Er is een bezoekerscentrum met informatie over de rondleidingen en de flora en fauna in het natuurgebied. In het binnenland van het natuurpark liggen wandelpaden, fietspaden en ruiterpaden en bij het meer zijn bootjes te huur. Het Meer van Massaciuccoli en het omliggende natuurgebied liggen op korte afstand van de kustplaats Viareggio en de stad Pisa en kan vanuit deze plaatsen worden bezocht. Het is een mooie omgeving om te wandelen en in de zomermaanden is het vooral op zondag een populaire plaats om te picknicken.