Meer van Turano

 

Het Meer van Turano ligt in de provincie Rieti in de Italiaanse regio Lazio vlak bij het natuurreservaat Monte Navegna en Monte Cervia, 35 kilometer ten zuiden van Rieti. Het Turanomeer ligt op een hoogte van 536 meter en heeft een lengte van circa 70 kilometer. Het is een kunstmatig meer ontstaan door de aanleg van de Turano-dam bij de dorpen Posticciola en Stipes gebouwd voor een waterkrachtcentrale en om te voorkomen dat de vlakte van Rieti overstroomde. Het nabijgelegen kunstmatige meer Salto werd tegelijkertijd aangelegd en de twee meren zijn met elkaar verbonden door een lange ondergrondse tunnel. Posticciola ligt vlak bij de dam op een hoogte van 540 meter bij het archeologische gebied Trebula Mutuesca in het huidige Monteleone Sabino. Stipes ligt op een hoogte van 860 meter met uizicht op het meer en de dam, er liggen restanten van een fort en elk jaar wordt er een truffelfestival georganiseerd.

 

De omgeving van het Meer van Turano is een mooie landelijke omgeving met dorpen, oude Romeinse bruggen, archeologische opgravingen, heuvels en vlaktes. Het was een belangrijk gebied voor de veetrek en in de traditionele dorpen is het vee en landbouw nog steeds een van de belangrijkste inkomstenbronnen. Het toerisme is wel wat op gang gekomen door de aanleg van het meer, vooral omdat het Turanomeer een populaire filmlocatie is geworden. In de restaurants staan er veel streekgerechten op het menu en jaarlijks zijn er een aantal religieuze en culinaire festivals. Het natuurreservaat Monte Navegna en Monte Cervia ligt tussen de meren Turano en Salto met een heuvelachtig landschap, bossen en flora en fauna kenmerkend voor de centrale Apennijnen.

 

Rond het meer liggen een aantal dorpen, centraal liggen de twee dorpen Colle di Tora en Castel di Tora en tegenover elkaar. Andere dorpen aan het meer zijn Monte di Tora, Ascrea en Paganico Sabino. Colle di Tora ligt op een hoogte van 542 meter aan de oever van het meer.

 

Het dorp Castel di Tora heeft een mooie ligging op een hoogte van 607 meter aan de oever van het meer en in het natuurreservaat. Castel di Tora is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en heeft een aantal bezienswaardigheden zoals de brug over het meer, een vijfhoekige toren van het vroegere kasteel, twee kerken, een kapel en middeleeuwse ruines die alleen zichtbaar zijn als het water in het meer laag genoeg staat. Ascrea ligt centraal in de Turano vallei op een hoogte van 757 meter met uitzicht op het meer en het is een belangrijk agrarisch centrum voor de regio. In de dorpen rondom het Turanomeer zijn enkele landelijk gelegen en meestal goedkope appartementen en agriturismo te huur en het is een mooie omgeving om te wandelen.