Montalcino

 

Montalcino ligt in de Val d’Orcia in de provincie Siena in de Italiaanse regio Toscane, 42 kilometer ten zuiden van de stad Siena. Het stadje heeft een mooie ligging op een hoogte van 564 meter ten noorden van de Monte Amiata en in de Val d’Orcia op korte afstand van het landschap Crete Senesi. Montalcino heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano voor kleine gemeenten. Rond de stad liggen wijngaarden, de Brunello di Montalcino die hier wordt geproduceerd is een rode Italiaanse DOCG- wijn en het is een van de bekendste wijnen van Italië met ruim 200 wijnproducenten.

 

 

Bezienswaardigheden Montalcino

 

De eerste stadsmuren werden gebouwd in de dertiende eeuw, het fort of het kasteel werd vrij snel daarna gebouwd in 1361 op het hoogste punt van de stad en het complex heeft een vijfhoekige structuur. Er zijn een aantal torens te zien en binnen de murenneen kerk, vanaf het fort is er een mooi uitzicht op het stadje en de omgeving.

 

De kathedraal van Montalcino is oorspronkelijk gebouwd in de veertiende eeuw maar werd herbouwd in de negentiende eeuw in neoklassieke stijl en is gewijd aan de Heilige Verlosser. De kerk ligt in het oudste deel van de stad en heeft een mooie gevel en een klokkentoren, in de kathedraal zijn onder andere een aantal kapellen, een altaar en fresco’s te zien.

 

De kerk en het klooster Sant’Agostino zijn gebouwd aan het begin van de dertiende eeuw door de Augustijnse orde. Het klooster werd later herbouwd en heeft nu een gotische stijl met in het interieur fresco’s van Sienese kunstenaars uit de veertiende en vijftiende eeuw en sculpturen van terracotta. Andere bezienswaardige kerken in de stad zijn onder andere de Bianchi, de Corpus Domini en de kerk van Madonna del Soccorso.

 

Het Piazza del Popolo is het centrale plein van Montalcino, aan het plein ligt het Palazzo dei Priori gebouwd aan het einde van de dertiende en het begin van de veertiende eeuw met een hoge middeleeuwse toren. Het Palazzo is nu in gebruik als stadhuis, aan de buitenkant van het gebouw zijn er decoraties te zien van wapenschilden van de Podesta; ooit de heersers van de stad.

 

De abdij van Sant’Antimo is een voormalige Benedictijner klooster en ligt een kleine tien kilometer ten zuiden van de stad. De abdij heeft een mooie ligging in het landschap en is gebouwd in de twaalfde eeuw in Toscaanse romaanse architectuur stijl. Het gebouw is een lange periode niet gebruikt maar werd gerenoveerd aan het einde van de twintigste eeuw, er wonen nu Olivetanen van de orde van Sint-Benedictus uit de nabij gelegen abdij van Monte Oliveto Maggiore. De kapitelen van de zuilen op de binnenplaats hebben een bijzonder reliëf en tonen het Bijbelse verhaal van Daniël in de leeuwenkuil.

 

 

De abdij en het landgoed zijn elke dag te bezichtigen, er wordt een lage entreeprijs gevraagd voor het onderhoud. Het klooster van de abdij ligt in Castelnuovo dell’Abate, anderhalve kilometer ten noorden van de Sant’Antimo, hier is het mogelijk om voor een korte periode een spirituele retraite te nemen.

Er zijn hotels, appartementen, B&B’s en mooie kasteelhotels in het centrum of de directe omgeving zoals het Castello Banfi, een kasteelhotel en wijnhuis met een bijzonder mooie ligging tussen de wijngaarden.