Monte Argentario

 

Monte Argentario is een schiereiland in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië, het schiereiland is verbonden met het vasteland door drie stroken land. Monte Argentario was in het verleden een eiland en een berg met als hoogste top de Punta Telegrafo op een hoogte van 635 meter. De twee stroken land in het noorden en het zuiden zijn een tombolo; een landengte ontstaan door de afzetting van zand en kiezel veroorzaakt door de rivier Albegna, kuststromingen en golfbrekers in de omgeving van het eiland.

De middelste strook land die verbonden is met het vasteland en Monte Argentario is Orbetello met een kunstmatig aangelegde dijk en dam naar de stad.

De Tombolo di Giannella ligt ten noorden van deze dam en de Tombolo di Feniglia ligt ten zuiden van deze dam. Hierdoor zijn er twee lagunes ontstaan: de Laguna di Ponente ten noorden van de dam en de Laguna di Levante ten zuiden van de dam, het hele gebied wordt de Lagune van Orbetello genoemd. In het noorden van de gemeente ligt een belangrijk natuurreservaat onder beheer van het Wereld Natuur Fonds en in het zuiden liggen de duinen Feniglia.

 

De twee belangrijkste stadjes op het schiereiland Monte Argentario zijn de hoofdstad Porto Santo Stefano in het noorden en Porto Ercole in het zuiden. Op korte afstand van het schiereiland liggen de twee eilandjes Giglio en Giannutri in de Toscaanse Archipel en naar Giglio is een regelmatige veerboot verbinding. De belangrijkste bronnen van inkomsten voor de circa 12.500 inwoners van de gemeente Monte Argentario zijn het vissen en het toerisme. Er zijn op het schiereiland nog veel oude verdedigingswerken te zien zoals stadsmuren, forten en torens langs de kust. Er zijn verder een aantal grotten zoals de Grotta dei Santi in de gelijknamige baai aan de zuidoostkust van Argentario waar vondsten uit de prehistorie zijn gevonden en de Grot van Argentarola een onderwater grot in het onbewoonde eilandje Argentarola.

 

Zeereservaat Pelagos

 

Het heiligdom Pelagos voor mediterrane zeezoogdieren is een walvisreservaat of een internationaal zeereservaat met de landen Italië, Frankrijk en Monaco, Pelagos is het Oudgriekse woord voor zee. Het reservaat heeft een wateroppervlakte van circa 87.000 vierkante kilometer en ligt voor de kusten van de Italiaanse regio’s Toscane, Ligurië en Sardinië, bij de kust van het Franse eiland Corsica en voor de kust van Monaco. Er leven twaalf soorten zeezoogdieren en het spotten van walvissen, verschillende soorten dolfijnen, potvissen, vinvissen of orka’s is populair. Het is mogelijk om een bootcruise te maken met een marinebioloog van het instituut waar het beheer onder valt of met een gewone excursie vanuit een van de omliggende havens en in de omgeving is een jaarlijkse regatta met zeilboten.

 

Het schiereiland ligt in een mooie omgeving bij het natuurgebied van Orbetello.

De belangrijkste havenplaatsen op Monte Argentario zijn de stad Porto Santo Stefano in het noordwesten en in het zuidoosten ligt het pittoreske stadje Porto Ercole met de vestingen.