Montecassino

 

Monte Cassino is een berg in de regio Lazio in Italië bij de stad Cassino en 130 kilometer ten zuidoosten van de stad Rome. De stad Cassino ligt in de provincie Frosinone aan de voet van een heuvel in het zuiden van de regio Lazio. De Monte Cassino heeft een hoogte van 516 meter en de bekendste bezienswaardigheid is de Abdij van Montecassino met schitterend uitzicht op de vallei en de stad Cassino.

 

 

Abdij van Monte Cassino

 

De abdij van Montecassino is opgericht door San Benedetto da Norcia in het jaar 529 en wordt wel gezien als een van de beroemdste kloosters van het christendom. De abdij was in de middeleeuwen een van de belangrijkste Europese culturele centra en stond model voor het westerse kloosterleven en kreeg zelfs de bijnaam “vuurtoren van de westerse beschaving”. Het is het oudste klooster in Italië samen met het klooster van Santa Scolastica dat in dezelfde periode werd gebouwd. De benedictijner abdij van Montecassino is gebouwd op de plaats van een oude akropolis; een kleine stad op de top van de berg, op de fundamenten van een tempel gewijd aan Apollo.

 

 

Het klooster onderging plunderingen, aardbevingen en vernietiging door onder andere de Lombarden maar werd steeds herbouwd. In de middeleeuwen was de abdij een levendig cultureel centrum met onderwijs op het gebied van schrijven en het creëren van Byzantijnse mozaïeken, een grote bibliotheek met onder andere kostbare documenten en belangrijke religieuze archieven. Tussen 1930 en 1943 was het klooster toegankelijk met de Cassino-kabelbaan maar deze werd verwoest tijdens de Tweede Wereldoorlog, er zijn wel plannen voor wederopbouw van de kabelbaan.

 

Bezienswaardigheden bij de abdij zijn onder andere een Poolse militaire begraafplaats met een obelisk met de namen van 1051 gesneuvelde Poolse soldaten.

 

De belangrijkste kerk van de abdij is de basiliek Santa Maria Assunta en San Benedetto, de eerste kerk werd gebouwd in hetzelfde jaar als het klooster maar moest ook regelmatig worden herbouwd. In 1944 werd de basiliek samen met de rest van de abdij tijdens de beroemde veldslag van Montecassino volledig met de grond gelijk gemaakt. De kerk met onder andere een bijzondere fresco werd herbouwd en in 1964 ingewijd door paus Paulus VI.

Er zijn drie kloosters bij de abdij, het zuidelijke klooster is gebouwd op de plaats van de vroegere tempel van Apollo. Het klooster van Sant’Anna is in renaissance stijl gebouwd in 1595 en het noordelijke klooster is gebouwd in 1513.

 

De abdij van Montecassino is te bezichtigen met het graf van Sint-Benedictus en Sint-Scolastica, de crypte met de gouden mozaïeken en het abdijmuseum met schilderijen, manuscripten en oude boeken.

 

De abdij is elke dag open voor bezoekers en de toegang is gratis, wel is gepaste kleding verplicht en er wordt een kleine bijdrage gevraagd voor de gids van het museum, het geld wordt besteed aan uitbreiding van de bibliotheek. Een kort spiritueel verblijf is mogelijk of deelname aan een educatieve workshop. Goedkope hotels en B&B’s in Cassino.