Montefiascone

 

Montefiascone ligt aan het Meer van Bolsena in de provincie Viterbo en in de Italiaanse regio Lazio. De stad heeft een mooie ligging op de heuvel met een hoogte van 592 meter en mooi uitzicht op het Bolsenameer en de twee eilandjes. De meest bekende bezienswaardigheid van de stad is de kathedraal met de grote koepel en het gebied staat bekend om de wijnproductie, zowel vanwege de smaak als om de opmerkelijke naam van de lokale wijn.

 

Bezienswaardigheden Montefiascone

 

De opvallende kathedraal van Santa Margherita is genoemd naar de heilige Margaretha van Antiochië, ze is de beschermvrouwe van de stad en haar naamdag wordt elk jaar op 20 juli gevierd. De kathedraal is gebouwd in de veertiende eeuw in renaissance en barok stijl, de koepel is na een brand nieuw gebouwd in 1670.

 

Het is een van de belangrijkste kerken in de provincie en de kathedraal heeft met een diameter van 27 meter een van de grootste koepels in Italië. De Santa Margherita is zichtbaar vanuit de meeste steden in de provincie en het is de meest bezochte kerk.

 

De kerk van San Flaviano Martire of de basiliek van San Flaviano is gebouwd vanaf het jaar 1032 in een romaans gotische bouwstijl en gerenoveerd in de dertiende en de veertiende eeuw, de kerk is gewijd aan San Flaviano, een martelaar van de katholieke kerk.

 

Een beroemde lokale wijnsoort is de Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, het is een DOC witte wijn of een mousserende wijn. De aparte naam van de wijn is gebaseerd op een legende; de Duitse bisschop Johannes Fugger reisde in 1111 naar Rome en stuurde zijn bediende vast vooruit om een herberg te vinden waar ze goede wijn schonken. De bediende zou op de deur van de herberg Est! schrijven; “het is hier”, in Montefiascone vond hij de smaak van de wijn zo goed dat hij drie keer Est op de deur van een herberg schreef: Est! Est!! Est!!!. Na afloop van zijn keizerlijke missie keerde de bisschop terug naar Montefiascone omdat hij de wijn inderdaad uitzonderlijk goed vond smaken. Hij is hier overleden in 1113 en in de kerk van San Flaviano waar de grafsteen ligt van Fugger wordt nog elk jaar deze wijn op het graf gegoten. Elk jaar in de maand augustus is er een wijnbeurs in de stad.

 

In de stad en omgeving liggen nog een groot aantal kerken zoals de kerk van Santa Maria di Montedoro in de vorm van een achthoekige tempel aan de voet van een heuvel. Er is een ruime keus in hotel, B&B of Casa rural en de stad is een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Er is een treinstation met een verbinding naar Rome en hierdoor is het mogelijk om Rome in een dag te bezoeken.