Montepulciano

 

Montepulciano ligt in de provincie Siena in het oosten van de regio Toscane in Italië en 65 kilometer ten zuidoosten van de stad Siena. Montepulciano heeft een bijzonder mooie ligging op een hoogte van 605 meter tussen de Val di Chiana en de Val d’Orcia en het stadje heeft de bandiera arancione; de oranje vlag voor gastvrijheid en duurzame ontwikkeling van de Touring Club Italiano.

 

Het stadje is gebouwd in middeleeuwse en renaissance stijl en ligt tussen de wijngaarden waar de Vino Nobile di Montepulciano DOCG wordt geproduceerd, volgens kenners een van de beste wijnen van Italië.

 

Het middeleeuwse centrum van Montepulciano is gedeeltelijk autovrij, toeristen kunnen rustig door de straatjes slenteren en de bezienswaardigheden bekijken of genieten van het landelijke uitzicht op de vallei.

 

Bezienswaardigheden Montepulciano

 

De kathedraal van Montepulciano of de kathedraal van Santa Maria Assunta is gebouwd tussen 1586 en 1680 in renaissance stijl. De buitenkant ziet er vrij sober uit maar de kerk heeft een mooi interieur met veel kunstwerken, het decoratieve Maria-drieluik bij het hoofdaltaar is geschilderd door Taddeo di Bartolo en ook het altaar van de lelies is een opvallend kunstwerk.

Andere bezienswaardige kerken in het centrum zijn de Santa Lucia in barok stijl en de Santa Maria delle Grazie met de opvallende gevel.

 

De kerk van San Biagio wordt ook wel de tempel van San Biagio genoemd en heeft een mooie ligging op de heuvel net buiten het historische centrum. De San Biago kerk is een monumentaal complex gebouwd tussen 1518 en 1567 in renaissance stijl, de gevel, de muren en de klokkentoren hebben veel decoratieve elementen waarbij de steensoort travertijn is gebruikt. De San Biago heeft een mooi interieur met Korinthische zuilen, een marmeren hoofdaltaar, sculpturen en fresco’s uit de veertiende eeuw.

 

Het Piazza Grande is een groot bijna vierkant plein met rondom het plein de kathedraal en een aantal paleizen. Het Palazzo Comunale is het stadhuis en ligt aan de westkant van het plein, het stadhuis is gebouwd rond de veertiende eeuw met een gevel in Florentijnse stijl.

Andere paleizen aan het Piazza Grande zijn het Palazzo Contucci en het Nobili-Tarugi.

 

Het stadsmuseum is gevestigd in het Palazzo Neri Orselli en heeft vijf verschillende afdelingen met onder andere keramiek werk van Andrea della Robia en archeologische vondsten uit de omgeving. Het conservatorium van San Girolamo ligt aan het Piazza Savonarola en hier is een afdeling religieuze kunst en een oude apotheek met receptenboeken op basis van kruiden te zien.

 

Het bekendste jaarlijkse festival in de stad is de vatenrace Bravio delle botti, twee teams rollen een wijnvat van 80 kilo door de straten van het historische centrum.

 

De lengte van de vatenrace is circa 1800 meter en vooral heuvelopwaarts, in de smalle straatjes botsen de lopers vaak met de wijnvaten, de finish van de race is op het Piazza Grande. De Bravio wordt elk jaar op de laatste zondag van augustus georganiseerd en het is een week met veel festiviteiten in de stad.

 

In de mooie omgeving van Montepulciano worden regelmatig films opgenomen, de meeste recente film gedeeltelijk hier opgenomen is “Benedetta” van Paul Verhoeven. De film is gebaseerd op het boek “Immodest Acts – The life of a lesbian non in Renaissance Italy” van Judith C. Brown en de film wordt uitgebracht in 2020.

 

Er is een ruime keus in hotels, B&B’s of Casa rural in centrum of landelijke omgeving.