Monterano

 

Monterano in het midden van Italië is een spookstad in de regio Lazio, het verlaten dorp ligt bij het stadje Canala Monterano, 50 kilometer ten noordwesten van Rome en tien kilometer ten westen van het Meer van Bracciano.

 

De spookstad Monterano ligt in het gelijknamige regionale natuurreservaat. Het spookstadje ligt op een heuvel van tufsteen en is onbewoond sinds 1799, de ruines van het dorp zijn vaak gebruikt als decor in binnenlandse maar ook wel buitenlandse films zoals de Amerikaanse film Ben-Hur.

 

Monterano was altijd een aantrekkelijk dorp, eerst vanwege de mijnbouw in de zwavelmijnen en later door de wijnproductie van de regio. In de zeventiende eeuw werd Gaspare Altiere hertog van Monterano, hij wilde de levensomstandigheden van de bewoners verbeteren en liet onder andere de kerk en het klooster afbouwen en het aquaduct aanleggen. Aan het einde van de achttiende eeuw verwaarloosde het dorp, de opvolgers van Gaspare hadden weinig belangstelling voor deze plaats en er heerste regelmatig malaria. De bewoners vertrokken langzaam maar zeker naar het nabij gelegen stadje Canale Monterano. In 1799 werden het plaatsje en de omliggende landerijen geplunderd en gedeeltelijk in brand gestoken door Franse revolutionaire milities.

De laatste inwoners werden gedwongen om het dorp te verlaten en het ooit welvarende stadje werd een spookstad.

 

Spookstad Monterano bezoeken

 

 

Monterano of Antica Monterano is een veel bezochte spookstad vanwege de bekendheid uit de films, de mooie ligging maar vooral vanwege de charme van de ruines van de historische stad. Er zijn oude kerken te zien, oude fonteinen zoals de fontein Bernini met de leeuw bij het kasteel en een vrij recent gerestaureerd aquaduct uit oorspronkelijk de zeventiende eeuw. Het vroegere kasteel is gebouwd in het noorden van de stad, aan het kasteel grenst de kerk van San Rocco uit waarschijnlijk de vijftiende eeuw met uitzicht op het plein. De kerk van St. Bonaventure met het aangrenzende klooster is gebouwd tussen 1677 en 1679.

 

 

Er zijn vage plannen om het hele dorp te restaureren maar tot nu toe is het een verlaten plaats waar je rustig rond kan kijken met of zonder gids. Vanuit Canale Monterano is het mogelijk om het verlaten stadje met een lokale gids te bezoeken, hij of zij kan veel vertellen over de geschiedenis van het stadje en de mijnbouw in de omgeving. Antica Monterano ligt op korte afstand van het Meer van Bracciano en een regionaal natuurpark.