Morano Calabro

 

Morano Calabro in Italië ligt in de provincie Cosenza in de regio Calabrië, 55 kilometer ten oosten van de kustplaats Scalea en is een van de belangrijkste stadjes in het nationale park Pollino. Morano Calabro ligt tussen de bergen op een hoogte van 694 meter in een vallei van de Coscile rivier en is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië.

 

 

In het stadje is een informatiecentrum voor bezoekers van het nationale park en vanaf hier zijn er veel wandelingen en excursies mogelijk. Het stadje ligt in de mooie en nagenoeg ongerepte natuurlijke omgeving van Pollino met een rijke flora en fauna. In een klein gedeelte van de gemeente liggen wijngaarden, olijfboomgaarden en er is wat akkerbouw. In de omliggende bergen zijn veel bronnen en er zijn watermolens voor irrigatie. Morano Calabro is een oude stad en werd gesticht door de Romeinen rond de tweede eeuw v.Chr., er is een mijlpaal gevonden van de oude stad Muranum. Deze mijlpaal gaf de afstand aan op de Romeinse weg Via Capua-Rhegium, ook wel de Via Popilia genoemd. Deze Romeinse weg is gebouwd rond het jaar 130 v.Chr. en had een lengte van ruim 500 kilometer en liep vanaf Capua in de regio Campanië naar Regio Calabria langs onder andere Muranum, het huidige Morano Calabro. Een deel van de Romeinse weg is nog intact en er kunnen delen van de route gelopen worden. In de elfde eeuw werd een strijd tussen de Saracenen en de inwoners van Morano gewonnen door de bevolking van het dorp. Deze historische gebeurtenis wordt nog elk jaar herdacht in de maand mei met een vlaggenfestival en is te zien in het wapenschild van de gemeente met een afbeelding en een slogan. In het stadje zijn een aantal bezienswaardige kerken en kloosters.

 

In de elfde eeuw werd een strijd tussen de Saracenen en de inwoners van Morano gewonnen door de bevolking van het dorp. Deze historische gebeurtenis wordt nog elk jaar herdacht in de maand mei met een vlaggenfestival en is te zien in het wapenschild van de gemeente met een afbeelding en een slogan. In het stadje zijn een aantal bezienswaardige kerken en kloosters.

 

Het Normandisch-Zwabische kasteel op de top van de heuvel is in de middeleeuwen gebouwd op de plaats van het oude Romeinse fort.

 

De aartspriester kerk St. Peter en St. Paul ligt bij het kasteel en is gebouwd rond het jaar 1000, de kerk heeft een mooi interieur met een aantal waardevolle kunstwerken.

 

In het Palazzo Salmena is een museum over het vroegere boerenleven in de regio met een tentoonstelling en oude landbouwwerktuigen. In het natuurhistorisch museum Il Nibbio is veel informatie te vinden over de flora en fauna van het nationale park Pollino, er zijn een aantal zalen met verschillende onderwerpen en tentoonstellingen, een bibliotheek en een museumtuin.

 

Het dorp heeft ook de bandiera arancione, een erkenning van de toeristische- en ecologische kwaliteit van de Touring Club Italiano (TCI). In het stadje Morano en de directe omgeving zijn enkele kleinschalige hotels of een casa rural en het is een goede uitvalsbasis voor wandelingen of andere activiteiten in het nationale park.