Napels

 

Napels is een havenstad in Italië en het is de hoofdstad van de regio Campanië. De stad heeft bijna een miljoen inwoners en wordt gezien als het economisch en cultureel centrum van Zuid-Italië. De oorspronkelijke Griekse nederzetting heette Neapolis, later kwam de stad onder Romeinse heerschappij en vanaf de late Middeleeuwen tot de achttiende eeuw was Napels een van de grootste steden in Europa. In de stad zijn veel historische gebouwen en culturele monumenten en het historisch centrum van Napels is een Unesco werelderfgoed.

 

De stad ligt aan de Golf van Napels, een grote baai met een lengte van 30 kilometer. Ten westen van Napels aan de Golf ligt Campi Flegrei of de Brandende velden, dit is een lange komvormige krater of caldera met circa 40 vulkanische kraters. Ten oosten van Napels ligt de Vesuvius, een van de beroemdste vulkanen ter wereld.

Het vulkanisch tufsteen is eeuwenlang gedolven als bouwmateriaal voor veel gebouwen in de regio en in de omgeving liggen nog kloven en tunnels of mijngangen.

Er is een internationale luchthaven en er ligt een grote haven bij de stad. Bij de haven liggen vissershaventjes en jachthavens zoals de Porto di Santa Lucia.

 

Bezienswaardigheden Napels

 

De drie belangrijkste forten of kastelen in de stad zijn Castel Nuovo, Castel Sant’Elmo en Castel dell’Ovo. Het Castel Nuovo ligt aan de haven tegenover het stadhuisplein en is gebouwd in de dertiende eeuw. Het Castel Sant’Elmo staat op de heuvel Vomero en is gebouwd in de veertiende eeuw. Het Castel dell’Ovo ligt in de wijk San Ferdinando op het kleine eiland Megaride en is verbonden met een loopbrug met het vasteland, Kasteel dell’Ovo is het oudste fort van Napels.

 

In de stad zijn honderden kerken en kloosters zoals de Duomo San Gennaro uit de dertiende eeuw en het kloostercomplex van Santa Chiara uit de veertiende eeuw en Napolitaanse paleizen. De beroemdste paleizen zijn de voormalige Koninklijke paleizen zoals het Palazzo Reale en het Palazzo Reggia di Capodimonte. Er zijn een aantal musea in de stad zoals het Capodimonte museum met  schilderijen van beroemde schilders en het nationaal archeologisch museum met opmerkelijke vondsten uit Pompeï en Herculaneum zoals beeldhouwwerken en mozaïeken. De Galleria Umberto I is een grote winkelgalerij tegenover het theater van San Carlo en is gebouwd tussen 1887-1891 met een mooie decoratieve ingang en veel winkels.

 

Er zijn een aantal pleinen in de stad zoals het Piazza del Plebiscito bij de golf van Napels met de zuilengang en het Koninklijk Paleis en de kerk of basiliek San Francesco di Paola. In de stad en directe omgeving zijn verder veel stadsparken en restaurants met onder andere de bekende Napolitiaanse pizza en andere lokale gerechten.

 

Napels is het beste te bezichtigen met een stadstour of een gids, bij het Napoli tourist office aan de Via San Carlo bij de haven is nuttige informatie te krijgen over de bezienswaardigheden in de stad, een stadstour, wandelgids, goede restaurants, de ruime keus in hotels en entreekaarten voor theaters of voor een van de archeologische opgravingen.