Narni

 

Narni in de regio Umbrië in Italië ligt in de provincie Terni en 14 kilometer ten westen van de stad Terni, de stad ligt bij het geografische middelpunt van Italië. De stad werd vroeger Narnia genoemd en deze naam is nog te zien op verschillende inscripties. Narni is een kenmerkende middeleeuwse stad met smalle straatjes met boogconstructies, oude gebouwen en centraal gelegen pleinen.

 

 

Een deel van de stadsmuren en stadspoorten zijn nog te zien en de stad heeft een mooi ligging op een hoogte van 240 meter met uitzicht op de vallei van de Nera rivier.

 

Narni ligt aan de oude Romeinse weg Via Flaminia, een weg van Rome naar Rimini aan de Adriatische kust door de bergen van de Apennijnen. Tijdens de Romeinse periode was de Flaminia de hoofdweg naar het binnenland van Italië. De Ponte d’Augusto was een Romeinse boogbrug bij Narni over de rivier Nera en een belangrijke verbinding van de Via Flaminia, een pilaar van de brug is nog te zien.

 

Bezienswaardigheden Narni

 

De kathedraal van San Giovenale of de kathedraal van Narni werd gebouwd rond de elfde eeuw in romaanse en barok stijl. De kerk grenst aan de stadsmuren en heeft een interessant interieur met klommen, bogen en fresco’s. Andere bezienswaardige kerken zijn onder andere de kerk van San Francesco en de kerk van San Domenico.

 

Het Palazzo dei Priori ligt aan het gelijknamige plein, in de Romeinse tijd lag hier het forum en nu is een deel van het gebouw in gebruik als stadhuis.

 

De Rocca Albornoziana van Narni werd gebouwd in de veertiende eeuw in opdracht van kardinaal Egidio Albornoz en ligt op hoogte van 332 meter.

Het fort heeft een strategische ligging met uitzicht op de stad en de vallei van de Nera rivier en op de Via Flaminia; de weg naar Orte in de regio Lazio, hierdoor was het fort historisch gezien de belangrijkste schildwacht van de zuidelijke poort van de regio Umbrië.

 

De abdij van San Cassiano ligt net buiten de stad en is een voormalig benedictijns klooster, de abdij is gebouwd in de tweede helft van de tiende eeuw op een belangrijke locatie van de Via Flaminia. Het klooster was een rustplaats voor pelgrims die de oude weg liepen van of naar Rome.

 

De Narni sotterranea is een ondergronds stelsel van waterbekkens en hypogeums; onderaardse ruimtes voor godsdienstige rituelen. Een deel van het ondergrondse complex is open voor publiek. Een ingang ligt bij de Piazza Garibaldi met de fontein uit de veertiende eeuw en vanaf hier zijn de ondergrondse waterbekkens van het Romeinse aquaduct van Formina te bezoeken, andere ruimtes liggen onder een aantal kerken in de stad. Alle ondergrondse ruimtes die opengesteld zijn voor publiek kunnen bezocht worden met een gids vanuit het toeristen informatie centrum aan het centraal gelegen plein Piazza dei Priori.

 

De Romeinse scheepswerf van Stifone ligt bij de rivierhaven van het oude Narnia. De Romeinse haven werd vooral gebruikt om landbouwproducten uit de regio naar Rome te vervoeren. Er zijn restanten te zien van de oude scheepswerf en een deel van het oude kanaal is verzand door erosie en is nu een wandelpad. In Narni en omgeving is een ruime keus in hotels en appartementen en de stad is een uitvalsbasis voor een bezoek aan de Marmore waterval.