Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise

 

Nationaal Park Abruzzen, Lazio en Molise in Italië ligt in de drie regio’s waar het park naar is vernoemd en heeft een oppervlakte van 496,80 vierkante kilometer. Het grootste deel van het park ligt in de provincie L’Aquila in de regio Abruzzen, de rest van het natuurgebied ligt in de provincie Frosinone in de regio Lazio en in de provincie Isernia in de regio Molise. Het nationale park ligt in het bergachtige gebied van het Marsicani bergmassief in het Apennijnen gebergte. De hoogste berg in het natuurgebied is de Monte Petroso met een hoogte van 2249 meter.

 

Er is een brede flora en fauna en een deel van de oude beukenbossen in het nationale park maken deel uit van de werelderfgoed inschrijving: “Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s.” De vijf werelderfgoed oude beukenbossen in het nationale park Abruzzen, Lazio en Molise zijn: Selva Moricento, Val Cercara, Coppo del Principe, Coppo del Morto en Val Fondillo.

 

Er zijn ook dennenbossen met de bergden en de zwarte den en loofbossen met de ruwe berk of de zilverberk. Er zijn ruim 2000 plantensoorten, opmerkelijke soorten zijn de Turkse lelie, de Iris marsica en de orchideeën met onder andere het vrouwenschoentje en vanilleorchis.

 

Dieren in het natuurgebied zijn onder andere de Marsicaanse bruine beer, de wolf, de Abruzzengems, edelhert, ree, wild zwijn, vos, lynx, das, steenmarter en wilde kat. Vogelsoorten in het gebied zijn onder andere steenarend, havik, slechtvalk, buizerd, torenvalk, Alpenkraai, bosuil, kerkuil, steenpatrijs, witrugspecht, Alpenheggenmus en de sneeuwvink.

 

Er zijn kloven, rivieren, watervallen en meren zoals het Meer van Scanno en het Meer van Barrea. In het nationale park liggen een aantal dorpen met de Italiaanse Oranje vlag dit is een erkenning voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van de Touring Club Italiano (TCI) voor kleine gemeenten.

De dorpen met vlag in het nationale park zijn: het hoog gelegen Civitella Alfedena bij het Meer van Barrea, Opi en Scanno in de provincie L’Aquila, het dorp San Donato Val di Comino in de provincie Frosinone en het dorp Scapoli in de provincie Isernia.

 

 

 

Bezienswaardige kerken in het park zijn onder andere: de kerk van San Tommaso in Barrea, het heiligdom van Canneto in Settefrati, de Abdij van San Vincenzo al Volturno en het Klooster van San Nicola in Alvito. In de vallei van de Sangro rivier liggen archeologische plaatsen van oude Italiaanse volksstammen maar ook uit de Romeinse tijd zijn er restanten van bewoning gevonden.

 

Bezoekerscentra en musea in het nationale park zijn: in Pescasseroli het hoofdkantoor, informatiecentrum en botanische tuin. In de plaats Civitella Alfedena museum van de Apennijnen en natuurgebied met de lynx. In het dorp Opi museum en natuurgebied met de Abruzzengems. In Villetta Barrea informatiecentrum en watermuseum. In Bisegna het hertenmuseum, in San Sebastiano dei Marsi het Marsicaanse bruine beren museum, in Picinisco het nachtdieren museum en in Scapoli het doedelzakmuseum. Activiteiten in het gebied zijn wandelen via wandelroutes langs de dorpen of door de kloven en in de bergen, kanoën, Alpineskiën, langlaufen, wielrennen, paardrijden, vogels observeren en orchideeën ontdekken. Bij de bezoekerscentra is er informatie over de routes, lokale ambachten en gidsen voor wandelen in het natuurgebied.