Nationaal Park Gargano

 

Nationaal Park Gargano ligt in de provincie Foggia in de Italiaanse regio Apulië en heeft een oppervlakte van ruim 1181 vierkante kilometer, het is een van de grootste beschermde gebieden van Italië. In het nationale park liggen ook het zeereservaat de Tremitische Eilanden, het natuurreservaat Foresta Umbra of het Umbra bos, het natuurreservaat Lago di Lesina; een deel van het Lesina Meer en het integraal natuurreservaat Isola di Varano; een natuurgebied bij het eilandje Varano.

 

Het is een bosrijk en rotsachtig gebied met sedimentair gesteente zoals kalksteen en de vorming van karst landschappen en dolomiet rotsen. Op het strand van Lesina ligt Punta Pietre Nere met vulkanische rotsen. Kenmerkend voor het gebied zijn de faraglioni ook wel brandingspilaar of stack genoemd, het is een verticale pilaar van gesteente in laagjes of stapels ontstaan door erosie. De meest opvallende faraglioni in het nationale park is de Pizzomunno bij de stad Vieste.

 

In het natuurgebied liggen ruim 4000 zinkgaten, 600 grotten op het land en ruim 120 zeegrotten en de drie meren: Lesina, Varano en Salso. De flora en fauna in het nationaal park Gargano is zeer divers van uitgestrekte beukenbossen, dennenbossen tot de laag groeiende mediterrane maquis. Er groeien een aantal endemische plantensoorten en 17 verschillende soorten orchideeën. Er zijn circa 170 soorten vogels in het gebied als nestvogel en in de wetlanden leven veel watervogels.

 

De Dolina Pozzatina ligt bij de stad San Nicandro Garganico tussen het Meer van Lesina en het Meer van Varano. Een doline is een zinkgat, een komvormige put vaak in een karst landschap. De Dolina Pozzatina heeft een lengte van 650 meter, een breedte van 400 meter en een diepte van 100 meter, het is een van de grootste zinkgaten van Europa. De vorm van Pozzatina is als een natuurlijk amfitheater en de bodem is bereikbaar via een ezelpad, langs de wanden groeit bos en de bodem is bijzonder vruchtbaar.

 

Het Heiligdom van Monte Sant Angelo, San Michele Arcangelo of St. Michaël aartsengel is onderdeel van het werelderfgoed “De Longobarden (Lombarden) in Italië. Plaatsen van macht (568-774 na Christus)”. Rond de zevende eeuw was het heiligdom een van de belangrijkste bedevaartplaatsen in Europa en de grot van San Michele wordt door National Geographic een van de mooiste grotten ter wereld genoemd.

 

Het natuurreservaat Foresta Umbra ligt binnen de grenzen van het nationale park Gargano, het Umbra bos ligt op een gemiddelde hoogte van 800 meter en heeft een oppervlakte van vier vierkante kilometer. Het Umbra bos is voornamelijk een beukenbos en maakt deel uit van het werelderfgoed “Voorhistorische beukenbossen van de Karpaten en de oude beukenbossen van andere Europese regio’s.”  Het Foresta Umbra kent vier zones, in zone A leven wilde diersoorten en het gebied is niet toegankelijk, zone B is het meest ongerepte deel van het bos, het is wel toegankelijk maar alleen als stiltegebied. Zone C alleen openbaar voor wandelaars of fietsers, zone D is nagenoeg zonder beperkingen. De Zappino dello Scorzone is een Aleppoden van ruim 700 jaar oud, het is een monumentale boom en een van de grootste en oudste Aleppodennen van Italië. In het bos leven veel soorten vogels, vossen, dassen, wezels, reeën, damherten en de Italiaanse wolf.

 

Bezoekerscentra en wandelroutes

 

In het nationale park Gargano zijn een aantal bezoekerscentra en veel wandelroutes met een thema. Er zijn zes bezoekers informatiecentra, de belangrijkste ligt in het kasteel van Monte Sant Angelo. De route met de boerderijen is een vlakke wandelroute langs boerderijen en het agrarische landschap met een bezoek aan een lokale kaasboerderij. De hermitages van de stilte is een wandelroute die start bij Monte Sant’Angelo en loopt langs woningen, voornamelijk grotten, van monniken die als kluizenaar in het gebied leefden. Het groene goud van Gargano is een route langs de olijfboomgaarden in de vlakte van Vieste met oude Italiaanse olijfmolens. Het lente traject is een excursie in het Umbra bos met veel voorjaarsbloemen waaronder de orchideeën van dit gebied.

In het nationale park zijn verder oriëntatielopen, fietspaden, ruiterpaden, excursies met een thema waarvan een aantal afhankelijk van het seizoen zoals kastanjes zoeken, paddenstoelen zoeken en excursies in het natuurgebied bij volle maan of met sneeuw, vogels kijken of grotonderzoek en het is mogelijk om naar de Tremitische Eilanden te varen.