Natuurpark Ligurische Alpen

 

De Ligurische Alpen liggen grotendeels in de Italiaanse regio’s Ligurië en Piemonte en een klein deel ligt in Frankrijk in het departement Maritieme Alpen.

 

De Ligurische Alpen vormen het zuidwestelijke deel van de bergketen de Alpen en in het gebied liggen drie beschermde natuurgebieden: het natuurpark Marguareis, het regionale natuurpark Bric Tana en het regionale natuurpark van de Ligurische Alpen of Alpi Liguri.

 

Het regionale natuurpark Ligurische Alpen heeft een oppervlakte van ruim 60 vierkante kilometer en ligt in het binnenland achter de kustplaatsen Ventimiglia en San Remo. In het natuurpark liggen de zeven gemeenten: Cosio di Arroscia, Mendatica, Montegrosso Pian Latte, Pigna, Rezzo, Rocchetta Nervina en Triora.

 

Triora

 

Triora in de provincie Imperia heeft een mooie ligging op een hoogte van 780 meter op de zuidelijke hellingen van het Saccarella gebergte in de vallei Argentina en in het regionale natuurpark Ligurische Alpen, 43 kilometer ten noorden van de kustplaats San Remo. Triora is lid van de vereniging mooiste dorpen van Italië en heeft de oranje vlag of de bandiera arancione; een onderscheiding voor de toeristische- en ecologische kwaliteit van kleine gemeenten met maximaal 15.000 inwoners.

 

Het dorp staat ook wel bekend als het Heksendorp vanwege de beroemde heksenprocessen die werden uitgevoerd van 1587 tot 1589 en de grot van de heksen. Elk jaar is er het festival Strigora op de eerste zondag na 15 augustus; het feest is volledig gewijd aan de hekserij. In het dorp is een etnografisch en hekserijmuseum met een reconstructie van de martelwerktuigen die gebuikt werden tijdens de heksenvervolgingen en processen. Het gehucht Verdeggia of Verdeja ligt binnen de gemeente Triora op een hoogte van 1100 meter, het plaatsje is een taalkundig eiland waar het Brigasca dialect wordt gesproken.

 

In het regionale natuurpark Alpi Liguri liggen bosgebieden, valleien, bergen en grotten met vleermuizen. De hoogste berg in het natuurgebied en van de regio is de Saccarello met een hoogte van 2201 meter. Op een hoogte van 2164 meter staat een groot bronzen beeld van Christus de Verlosser en op de top staat een monument. Er zijn veel wandelroutes in het natuurpark en de Monte Saccarello is ook deel van een etappe van het lange afstand wandelpad Alta Via dei Monti Liguri. Er zijn bezoekerscentra in de dorpen Triora, Mendatica, Pigna en Rezzo en in de bergen zijn agriturismo of een B&B met de mogelijkheid om een van bewegwijzerende wandelroutes te volgen of om met een gids dit deel van de Ligurische Alpen te verkennen.