Natuurpark Maremma

 

Het regionale natuurpark Maremma ligt in de provincie Grosseto in het zuiden van de regio Toscane in Italië. Het natuurgebied ligt langs de kust van de Tyrreense Zee van het dorp Principina a Mare in de gemeente Grosseto tot aan de stad Talamone in de gemeente Orbetello en heeft een oppervlakte van circa 98 vierkante kilometer. Het regionale natuurpark ligt in de gelijknamige streek, de streek Maremma ligt ruwweg tussen de berg Amitia en loopt door tot aan Civitavecchia in de regio Lazio.

 

In het verleden was het vooral een gebied met veel meren en moerassen, deze zijn in de afgelopen eeuwen gedeeltelijk drooggelegd vooral om de malariamug te bestrijden. Het is traditioneel de streek van de “butteri”, een “buttero” is een herder te paard, vaak is dit een Maremmana; een paardenras uit deze streek.

 

De Abruzzese Maremma is een soort hond en ook genoemd naar deze streek, het zijn grote witte herdershonden die de kuddes schapen bewaken en beschermen tegen onder andere wolven. De Abruzzese Maremma hond valt bijna niet op bij een kudde schapen omdat de vacht, de kleur, de grootte en zelfs de snuit lijken op die van een schaap.

 

Landschap en wandelen

 

Het regionale natuurpark Maremma kent drie soorten landschappen: 1) de dennenbossen met de uitgestrekte weilanden en het gebied van de “butteri” met hun kuddes schapen, 2) de monding van de rivier Ombrone met een wetland, de omliggende moerassen, ondiepe meertjes en lage duinen en 3) het mediterrane struikgewas en steeneikenbossen op de rotsachtige hellingen van het Uccellina gebergte. Het Uccellina gebergte is een beschermd natuurreservaat grenzend aan het strand van Marina di Alberese. Het strand en de duinen bij de monding van de rivier en het natuurreservaat ligt in zijn geheel in het natuurpark Maremma.

 

De fauna in het natuurpark is divers met vossen, damherten, het gewone stekelvarken, wilde zwijnen, dassen en steenmarters. Het natuurgebied is een belangrijk vogelreservaat met onder andere de gewone koekoek, de kuifkoekoek, nachtegaal en Vlaamse gaai en roofvogels zoals de buizerd, torenvalk, slechtvalk, kerkuil en de oehoe. In de omgeving van het wetland zijn onder andere de wilde eend, meerkoet, blauwe reiger en de zilverreiger te zien. Een bijzondere vogel in het gebied is de scharrelaar en een veel voorkomende soort is de bijeneter.

 

 

In het natuurpark zijn oude torens langs de kust zien, er zijn prehistorische grotten, wandelpaden, observatieposten om vogels te kijken en de mogelijkheid om te kanoën of te zwemmen.

 

Het natuurpark Maremma heeft twee bezoekerscentra, beide met een ingang en is het hele jaar geopend.

De wandelpaden hebben als startpunt de entree bij Alberese of de entree bij Talamone, in de zomermaanden kan het vrij warm worden voor een wandeling. De beste periodes om te wandelen in het park zijn het voor- en najaar maar in de winter is ook mogelijk. De paden kunnen steil en rotsachtig zijn, goede schoenen en drinkwater zijn noodzakelijk, er zijn ook excursies met nachtwandelingen, wild kijken of vogelobservatie.

 

Honden zijn niet toegestaan in het natuurgebied en afwijken van de gemarkeerde paden mag niet. In Alberese zijn fietsen te huur en vanaf hier kan ook het zandstrand van Marina di Alberese worden bezocht. In de directe omgeving bij het strand of landelijk zijn mooi gelegen hotels, pensions of een casa rural, het plaatsje Alberese ligt 14 kilometer ten zuiden van de stad Grosseto en Talamone ligt 28 kilometer ten zuiden van Grosseto.