Nemi

 

Nemi ligt in de provincie Rome Capitale in de regio Lazio in Italië, 30 kilometer ten zuidoosten van de stad Rome.

Het stadje heeft een mooie ligging op een hoogte van 521 meter in de Colli Albani; de groene Albaanse Heuvels, een gebergte van vulkanische oorsprong. Het historische centrum van de gemeente ligt aan het Meer van Nemi en de plaats heeft de Oranje vlag van de Italiaanse Touring Club vanwege de gastvrijheid. Nemi ligt in het regionale natuurpark Castelli Romani, het natuurpark is opgericht om de natuurlijke en culturele kenmerken van vijftien gemeenten in dit gebied te beschermen. In het regionale park ligt de oude vulkaan Laziale, de archeologische vindplaats Tusculum, Toscaanse villa’s, het Meer van Nemi en het Meer van Albano.

 

Bezienswaardigheden Nemi

 

Het Kasteel van Nemi of het Palazzo Ruspoli is gebouwd in de middeleeuwen door de graven van Tusculum en gerenoveerd tijdens de renaissance. Het paleis Ruspoli heeft nu een barok stijl met een cilindrische toren en mooi uitzicht op de stad. In het kasteel zijn onder andere fresco’s te zien uit de achttiende en negentiende eeuw en marmeren elementen.

De Santa Maria del Pozzo kerk is de parochiekerk en oorspronkelijk gebouwd in de elfde eeuw maar opnieuw gebouwd in de zeventiende eeuw in barok stijl. De kerk is genoemd naar een oude waterput waar volgens de lokale legende een aantal vrouwen een verschijning van Maria zagen. Het heiligdom van de Santissimo Crocifisso is gebouwd in renaissance en barok stijl tussen 1637 en 1669 om de Franciscanen uit een nabij gelegen dorp in het klooster te kunnen huisvesten.

Elk jaar op de eerste zondag van juni is er het aardbeien festival en de laatste jaren wordt dit gecombineerd met het bloemenfestival. Op 1 mei is het jaarlijkse feest van de beschermheiligen van Nemi, apostel Filippus en apostel Jakobus, met een processie door de stad.

 

Meer van Nemi

 

Het Meer van Nemi is een klein kratermeer met een oppervlakte van 1,67 vierkante kilometer en ligt op een hoogte van 316 meter. Het meer en de bosrijke omgeving was voor de oude Romeinen al een vakantiebestemming. Rond het Meer van Nemi zijn de restanten te zien van twee kerken en een deel van de grote tempel van Diana, het grootste deel van de tempel moet nog worden opgegraven. In de oudheid was hier nog geen stad maar wel het heilige bos met het heiligdom de tempel van Diana Nemorensis. Het Museum van Romeinse schepen ligt aan de oever van het Meer van Nemi met schaalmodellen van schepen maar ook met delen van oude imperiale schepen van de keizer Caligula die in het meer zijn gezonken en archeologische vondsten uit het meer of omgeving. De heuvels rondom het meer zijn beplant met fruitbomen en notenbomen maar de aardbeienteelt in de kassen van voornamelijk wilde aardbeien is belangrijker geworden voor de regio. Het aardbeienfestival wordt gevierd als de eerste aardbeien rijp zijn en soms is er ook al een festival als de aardbeiplanten bloeien. Nemi staat al sinds de dertiende eeuw bekend als een mooie toeristische bestemming met hotels of een casa rural voor stadsbewoners uit Rome en monniken om zich in alle rust terug te kunnen trekken in een rustige groene en heuvelachtige omgeving.